Největší stres způsobují učitelům rodiče. Kvůli nízkému uznání i platům lidé ze školství odcházejí

pondělí 11. února 2019 ·

„Ukázalo se, že nejvíce stresujícím faktorem pro učitele jsou rodiče. Bohužel rodiče jsou dnes velmi zaměstnáni a pak možná nezbývá tolik času a trpělivosti pracovat s dítětem nebo se ptát na problémy ve škole. Často pak musí tyto aspekty suplovat škola a dochází k disproporcím pohledu rodiče a učitele,“ říká pro Český rozhlas Helena Koldová, děkanka pedagogické fakulty Jihočeské univerzity.

Helena Koldová (jcu.cz)
V posledních letech fakulta sleduje uplatnitelnost absolventů. „Kolem 70 procent pracuje ve školství. Už skončila ta doba studentů, kteří prostě chtěli vystudovat nějakou vysokou školu, a tak prostě zkusili pedagogickou fakultu. Dneska tam chodí lidé, kteří chtějí být učiteli a dokonce ve volném čase dělají vše pro to, aby si zvyšovali kompetence,“ uvádí děkanka.

Přesto nás podle ní čeká doba, kdy budou učitelé chybět. Výzkumy totiž ukazují, že je u pracovníků ve školství velký věkový propad. „Důvod podle mě velmi souvisí s velkou psychickou zátěží a malou společenskou prestiží. U nás učitelé nemají velké ohodnocení finanční ani společenské, i rodiče na ně někdy nahlížejí neadekvátně výkonu, jaký podávají,“ myslí si Helena Koldová.

Jako jeden z velkých kroků, které je potřeba udělat, uvádí zvýšení platu učitelů. „Myslím ale, že to není jediná věc. Je nutná podpora učitelů, aby se cítili ve škole dobře, aby měli dobré pracovní podmínky, prestiž a aby si věděli rady s některými výchovnými problémy, například v dnešní době velmi diskutovanou inkluzí,“ připomíná.


Celý text a pořad ke stažení naleznete zde

2 komentářů:

turistao 982 řekl(a)...
11. února 2019 v 9:19  

Častá argumentace rodičů: "Vy je to učíte bl*ě, když jsem já chodil(a) do školy, učili jsme se to úplně jinak.

laimes řekl(a)...
11. února 2019 v 11:36  

je to všechno o systému,to jen u nás se chodí rodiče vyřvat na učitele,pak jdou do ředitelny a na závěr se ředitel vyřve na učiteli

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.