Motivace a obavy žáků, učňovské školství v Dánsku nebo měření inovací ve vzdělávání – nový přehled ČŠI

pondělí 11. února 2019 ·

"Studie vycházející z výsledků mezinárodního šetření PISA důkladně poměřují výsledky žáků již více než 15 let. Kognitivní výkonnost je však pouze jedním aspektem úspěšnosti ve škole. Tím dalším je obecný pocit duševní pohody. Dotazník v PISA 2015 obsahoval i sekci věnovanou zjišťování duševní pohody žáka, aby se lépe dalo pochopit jeho duševní zdraví, životní spokojenost, zapojení do kolektivu a jeho další životní cíle. Tento stručný přehled v rámci ediční řady PISA in Focus se zaměřuje na dva z těchto aspektů: na motivaci a obavy žáků/studentů." Takové je jedno z témat nového Přehledu vybraných informací a zajímavostí ze zahraničí ČŠI.


Měření inovací ve vzdělávání 2019 Co se ve třídách změnilo?

Informace o rozvoji profesních znalostí pedagogů jsou nutné k posouzení kvality vzdělávacího sektoru. To spolu s dalšími inovativními údaji, k nimž patří mj. zapojení rodičů a dalších zainteresovaných subjektů do vzdělávání, tvoří základ pro tvorbu politických vzdělávacích strategií. Nová edice řady Measuring Innovation in Education zkoumá, co se (ne)změnilo ve vzdělávacích systémech OECD za poslední desetiletí. Zpráva se zabývá inovacemi v primárním a sekundárním školství se zvláštním zaměřením na pedagogické inovace. Zmíněny jsou i předběžné výsledky ze zkoumání vztahu mezi inovacemi a vzdělávacími výsledky. Kniha přináší cennou inspiraci pro politické stratégy ve vzdělávání, zainteresované strany a všechny, kdo se chtějí něco dozvědět o rozvoji vzdělávací praxe.

Dánsko: Nový vládní návrh chce zatraktivnit učňovské a odborné vzdělávání

V listopadu 2018 se dánská vláda dohodla s několika opozičními stranami na zavedení návrhu pro rozvoj programů VET (vocational education and training). Návrh zahrnuje 55 iniciativ a týká jak základních škol, tak i odborných učilišť. Jeho stěžejní myšlenkou je inspirovat mladé lidi pro praktickou výuku. Odborná učiliště by měla navíc zlepšit vzdělávací kvalitu a také prostředí, v němž se výuka odehrává. Vláda počítá s realizací projektu v letech 2019 až 2022, a to za finanční podpory 2 miliard dánských korun.


Celý přehled ke stažení naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.