O vzdělání rozhoduje rodinné zázemí

pondělí 11. února 2019 ·

České školství se stále nemůže vypořádat s neduhem, kdy děti z chudších a méně vzdělaných rodin opakují model svých rodičů. V ČR totiž více než ve většině jiných vyspělých zemí rozhoduje o dosaženém vzdělání rodinné zázemí. A školský systém nedokáže příležitosti srovnat. K tématu se vrací deník Právo.


Jana Straková (pedf.cuni.cz)
„Rozrůzňování škol probíhá velmi živelně, výběrové třídy nejsou nikterak monitorovány. To podle mého názoru není správné. Tvůrci vzdělávací politiky by měli směřovat k tomu, aby se všem dětem dostalo ve veřejných základních školách standardně kvalitního vzdělávání bez ohledu na to, kde děti vyrůstají a z jaké rodiny pocházejí,“ říká Jana Straková z pražské Pedagogické fakulty.

Některé základky například pořádají přijímačky, kde si vyberou ty nejschopnější anebo nejlépe připravené děti. Spádové školy sice musí přijmout všechny děti z přilehlého okolí, ale rodičům těch neúspěšných mohou vysvětlit, že by se tam dítě trápilo a ať to zkusí jinde. V takové lokalitě pak vznikají školy s vyšší koncentrací „vybraných“ nebo „zbytkových“.

„Ve vyspělých zemích je nemyslitelné, aby se ve veřejných školách poskytovaly za úplatu služby, které by měly být standardní součástí vzdělávání. U nás některé výběrové programy například inzerují, že dětem poskytnou za úplatu osobnostní a sociální výchovu nebo lepší komunikaci s rodiči založenou na vzájemném respektu. To mi připadá opravdu na pováženou,“ poznamenala Straková.


Celý text naleznete v dnešním Právu

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.