Lukáš Jelínek: Kolik toho unese hřbet učitelů?

středa 20. února 2019 ·

„V Albánii se říká, že trpělivý osel dva jezdce na hřbetě nosí. S trpělivostí českých učitelů se to má podobně: rozvíjejí znalosti a dovednosti omladiny a dodávají na trh kvalifikovanou pracovní sílu, čímž se podílejí na růstu HDP. Přesto sami se musejí spokojit s poměrně skromnou životní úrovní. Babišova vláda s tímto balvanem pohnula. Pedagogové opět dostali plošně v tarifech přidáno deset procent. Tato částka šla z centrálního rozpočtu. Na dalších pět procent v odměnách si musejí počkat nejméně do března, přijdou z krajských rozpočtů ředitelům škol. Na konci složitých transakcí ale žádný extra bonus pro kantory být nemusí,“ píše Lukáš Jelínek v deníku Právo.


Lukáš Jelínek (twitter.com)
Jelínek mimo jiné píše:

Je na řediteli, komu přidá a kolik. Otazníky visí i nad budoucností. Zatímco školské odbory lobbují, aby maximum z dohodnutého patnáctiprocentního navýšení platů i pro příští rok mířilo do tarifů, Babišovi se zamlouvá rozdělení na sedm a půl procenta na pevnou i pohyblivou část. To by však zdaleka nemuselo všem učitelům ve výsledku hodit kýžený průměr 39 tisíc.

A může být i hůř. Nezamlží se výhled na padesátitisícové (představa odborů) či pětačtyřicetitisícové (představa vlády) průměrné platy kantorů v roce 2021?...

Jinak se může stát, že s původní profesí seknou, volná místa v soukromém sektoru krátkodobě vyplní sami a na děti zbydou pouze srdcaři nebo ti, o něž jinde zájem není.


Celý text naleznete v deníku Právo

4 komentářů:

laimes řekl(a)...
20. února 2019 v 9:43  

a o které padesátileté učitele je mimo školství zájem?

mirek vaněk řekl(a)...
20. února 2019 v 11:17  

"Jinak se může stát, že s původní profesí seknou, volná místa v soukromém sektoru krátkodobě vyplní sami a na děti zbydou pouze srdcaři nebo ti, o něž jinde zájem není."

Trochu mimo. To proběhlo před spoustou let. Dnes jsou na řadě škol jen srdcaři a potenciální důchodci. Poslední roky zdrhají už i kantočři některých aprobací z gymnázií.

tyrjir řekl(a)...
21. února 2019 v 18:15  

Hřbet učitele unese hodně. Nejhůř učitelé snášejí lež, faleš a pokrytectví. Obavy o jejich ploténky bych měl, kdyby měli unést ještě jednu Špidlosobotkovskou vládu. To naštěstí i díky panu Jelínkovi ze Špidlovy tzv. Masarykovy dělnické akademie nehrozí. J.Týř

Michal Komárek řekl(a)...
22. února 2019 v 11:56  

Pane Týři nezaplavujte diskusi SPAMy, snažte se diskutovat věcně. Tématem diskuse není Masarykova dělnická akademie ani sociální demokracie...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.