Dělat ředitele školy nikdo nechce, do konkurzů se často nehlásí žádní zájemci. Odrazuje je složité papírování

středa 6. února 2019 ·

Bohumil Zmrzlík stojí v čele karvinské Základní školy Mendelova už téměř 30 let. Ředitelé podle něj dřív měli volnější ruce a na samotné řízení školy jim nyní nezbývá moc času. "Na školy padá přibývající administrativa, musím se poprat také s účetnictvím. Mám sice ekonoma, i tomu však práce narůstá, ale já jsem vázán financemi i počtem pracovníků," říká Zmrzlík. Právě nárůst administrativy nebo velká zodpovědnost stojí podle něj za tím, že se na místa ředitelů noví uchazeči zrovna nehrnou. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.


Například na jaře 2018 se konalo 1700 konkurzních řízení, v polovině z nich se o pozici ředitele ucházel pouze jeden zájemce nebo vůbec nikdo.

Podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka by ministerstvo mělo zajistit systematičtější odměňování ředitelů. "Příplatek za vedení určuje zřizovatel, kterému však leckdy chybí nadhled," říká Dobšík.

Kvůli tomu, že na školách zůstávají pořád stejní ředitelé, jejich věk se zvyšuje. "V průměru je jim 51,5 roku. Nejstarší jsou na středních školách," říká náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Ministerstvo školství nyní připravuje novelu vyhlášky o organizaci konkurzního řízení, která má posílit roli odborníků ve složení konkurzní komise.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
6. února 2019 v 11:32  

nikoho neodrazuje papírování ale znalost poměrů,hlásí se pouze vítěz...proč dělat zbytečné roští

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.