Tomáš Feřtek: Slyšel někdy Václav Klaus mladší o formativním hodnocení?

středa 6. února 2019 ·

„Je to jako další otočení kliky flašinetu. Přijde vysvědčení a v médiích se objeví další porce polemiky, zda je lepší známka, či slovní hodnocení. Ti konzervativnější učitelé a rodiče zopakují, že známky mají tradici a jsou pro rodiče srozumitelné, protistrana argumentuje, že číslice nese minimum informací a zbytečně děti nutí učit se nikoli proto, aby něco věděly, ale „pro jedničku“,“ píše Tomáš Feřtek pro Respekt.cz.


Tomáš Feřtek (eduin.cz)
Pravdu mají vlastně obě strany, ale během let se jak teoretická debata, tak praxe škol o dost posunuly. Pro objasnění tohoto ohybu lze vyjít z výroku Václava Klause mladšího, jak ho v článku o známkování hudebky, výtvarky a tělocviku cituje idnes.cz nebo aktualne.cz. Klaus zastává názor, že by standardní systém klasifikace měl být zachován, protože je podle něj přirozený; děti potřebují vědět, jak na tom jsou, nebo kde mají v učivu mezery a potřebují přidat. Proto mu přijde debata o zrušení známek absurdní.

V tom, co děti potřebují, má Klaus naprostou pravdu. Jenže nejspíš nevnímá, že právě tohle je nejsilnější argument proti známkování. Pro dítě je důležitá co nejčastější zpětná vazba, informace o tom, co se mu daří, a co ne. Ideálně v každé hodině. K tomu se zrovna známky příliš nehodí. Trojka z písemky mi obvykle neřekne moc přesně, co umím a v čem potřebuji přidat. To musí doříct učitel a vysvětlit, kde mám slabé místo. Navíc je u písemky obvykle už trochu pozdě. Ideální je dozvědět se to přímo v hodině.

Je něco takového uskutečnitelné? Zrušení či omezení známek rozhodně neznamená zrušení hodnocení a zpětné vazby. Naopak. To, že se děti a rodiče nefixují na číslice s hvězdičkou či bez ní, uvolní prostor pro přesnější informování během práce.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
6. února 2019 v 11:24  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
E.Kocourek řekl(a)...
6. února 2019 v 11:54  

Chápu to správně tak, že pan Feřtek se domnívá, že ví (jako Feřtek) o vzdělávání víc, nežli o vzdělávání ví VK jr. ? ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.