Daniel Vychodil je pan učitel, který (se) rád učí

neděle 17. února 2019 ·

„Svět se velmi rychle vyvíjí. Tomu by se mělo přizpůsobit i vzdělávání. Nelpěme proto na některých zvycích a tzv. osvědčených modelech a hledejme to, co dává smysl, co děti obohatí a co jim pomůže v jejich životní cestě za dalším vzděláváním, za profesním uplatněním, ale hlavně za spokojeným a šťastným životem,“ říká učitel Daniel Vychodil pro Český rozhlas.


Daniel Vychodil (youtube.com)
Chtěl být učitelem. Vystudoval německý jazyk a později zeměpis. Po prvních letech praxe na střední škole odešel k menším dětem. Učil na základní škole ve Slatiňanech a později se stal jejím ředitelem. Časem ale zjistil, že standardní školství i přes změny, které se na jejich škole podařilo prosadit, mu nevyhovuje. Věděl, že musí jít dál...

Ukončil učitelský závazek na slatiňanské základní škole a přijal nabídku ředitele waldorfské školy v Pardubicích.

Hlavní rozdíl ve srovnání s tradičními školami vidí v tom, jaký důraz je kladen na tvořivou až uměleckou činnost dětí. Podle waldorfské pedagogiky je důležité, aby se děti v prvních školních letech více zabývaly kreativními činnostmi, které rozvíjí jejich vůli a fantazii, než abstraktním učivem, zaměřeným na logiku. Člověk, který v sobě nerozvine některé dovednosti v určitém raném věku, už to jen obtížně dožene později, ve vyšším věku pak často dochází k demotivacím ke studiu.



Celý text a pořad ke stažení naleznete zde

3 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
17. února 2019 v 9:11  

Nelpěme proto na některých zvycích a tzv. osvědčených modelech -- a používejme raději to, co se neosvědčilo. Myslím, že začínám těmhle alternativistům rozumět. ////

Chválím pana Vychodila, že opustil klasické školství. ////

laimes řekl(a)...
17. února 2019 v 9:51  

nic neopustil,pouze si v klasickém= státním školství realizuje za státní peníze své (rodičů žáků) soukromé představy

mirek vaněk řekl(a)...
17. února 2019 v 16:40  

Normálně učit a naučit už není In. Dnes je In hlavně inovovat a reformovat. I když reforma spočívá v tom, že se normální a letité způsoby výuky zdánlivě znovu objevují a akčně přejmenovávají. Nálepkování se rozvíjí a realita znásilňuje k mediálně vděčným tématům.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.