Snaha získat Babišem slibovanou analýzu neziskovek ukázala, že žádná neexistuje

neděle 6. ledna 2019 ·

Premiér Andrej Babiš tvrdil, že rozklíčuje financování neziskovek státem, aby nedocházelo k plýtvání penězi. Slibovaná analýza však neexistuje. "Hlavní úkol je, že ministerstvo financí zajistí úpravu integrovaného informačního systému státní pokladny tak, aby v něm bylo možné sledovat finanční toky, a tedy i dotace podle jednotlivých příjemců," řekl premiér. Doplnil, že ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) má do konce srpna dodat vládě analýzu ohledně peněz, které stát poskytuje neziskovým organizacím.


Andrej Babiš (psp.cz)
Deník Aktuálně.cz se proto snažil zmíněný dokument získat. Zpočátku nikdo jeho vznik nerozporoval. Mluvčí vlády Petra Doležalová pouze na žádost opakovaně uváděla, že analýza ještě není hotová a vláda na ní stále pracuje.

Po odeslání žádosti s odvoláním na zákon o svobodném přístupu k informacím došel z Úřadu vlády nejprve na konci listopadu odkaz na dokument Rozbor financování nestátních neziskových organizací za rok 2016. Ten však vznikl ještě předtím, než se hospodaření neziskovek stalo vládním tématem, a tak ho Babiš nemohl na konci srpna nechat vypracovat.

Až po zaslání odvolání došla z Úřadu vlády další reakce, že požadovaná analýza neexistuje.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
6. ledna 2019 v 21:06  

I premiér Babiš, i jiní premiéři a ministři a i náčelník Rychle Švitořící Větrná Třtina mají své priority, které se postupem času mění, a to i tak, že někdy včas a případně i nikdy nesplní některá svá prohlášení nebo sliby. Pokud by se ten rozbor stal vyšší prioritou než jiné, byl by býval vypracován. Pokud se takovou prioritou teprve stane, bude vypracován. Čemu se tu kdo diví?

Docela bych si přál, kdyby takový komplexní dokument vznikl a byl publikován. Když už tu máme i Zprávu BIS, nemuselo by tomu, myslím nic vážného (kromě okopávačů kotníků:) bránit.

tyrjir řekl(a)...
6. ledna 2019 v 21:14  

Být premiérem Babišem, pověřil bych možná tím úkolem místopředsedu vlády Hamáčka a ministryni vnitra a pak bych jen s pomocí právního oddělení Úřadu vlády zkontroloval, zda to zodpovědně udělali.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.