Historikové vidí ve výuce dějepisu spíše jiné problémy než BIS

úterý 15. ledna 2019 ·

Ve výuce dějepisu ve školách vidí historikové Vojtěch Ripka a Petr Blažek nedostatky, ale spíše v jiných ohledech, než vyplývá z výroční zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS). BIS mimo jiné uvedla, že moderní dějiny ve školách jsou de facto sovětskou verzí moderních dějin a proruským panslovanstvím je do jisté míry zasažena i výuka českého jazyka. "Zdá se mi to jako hodně silné tvrzení. Větší strach než z prosovětské propagandy, vzhledem k tomu, že Sovětský svaz skončil v roce 1991, bych měl z … lidí, kteří se snaží relativizovat minulost," řekl ČTK Petr Blažek. "Větší obavy mám z nezájmu učitelů či širší veřejnosti o soudobé dějiny v souvislosti se snahou o překreslování současných dějin i třeba ze strany politiků," doplnil.

Celý text naleznete zde

14 komentářů:

Milan Keršláger řekl(a)...
16. ledna 2019 v 7:23  

To, že někteří učitelé protěžují předchozí režim, chválí Rusko, haní Ukrajinu (přece Rusko provokovala, Krym byl vždycky ruský atd), je bohužel realita. V podstatě jde o tlumočení názorů z Hradu nebo Strakovky, takže to není ani překvapivé.

Pavel Doležel řekl(a)...
16. ledna 2019 v 9:06  

No, pane Keršlágere, vaše hodnocení jest poněkud povrchní. Nevidět v Rusku takovou bezpečnostní hrozbu, jakou nám prezentují některé zájmové skupiny lidí, případně čistí ideologové, zdaleka neznamená Rusko chválit. Nejsem příznivcem ani jedné strany toho Ukrajinského sporu, jen se táži, zda vždy striktně aplikujeme stejný metr. Tibet právo na sebeurčení má, Kosovo rovněž, ale Krym nikoliv. Ptám se - proč? Historii Krymu popisoval velmi zajímavě laimes v jiné diskusi.

Američané mají své letadlové a jiné válečné lodě všude, od Středozemního moře, přes Tichý oceán až po jihovýchodní Asii. Američtí vojáci jsou na Balkánu, v Polsku, na Baltu, v Turecku. Běda ale, když ruské bombardéry přelétnou nad severním pólem. Vašemu postoji chybí vyváženost, která je zastřena ideologizovanými emocemi. A vaše hodnocení podstaty vámi kritizovaných postojů, která údajně spočívá pouze v tlumočení cizích názorů, to je stejný argument, jako bych tvrdil, že vy jen papouškujete to, co vyplodí pražská "umělecká" kavárna se svým knížetem a progresivním intelektuálem Davidem Černým. Možná byste se měl spíše zamyslet nad skutečnými důvody odmítání protiruské propagandy. Možná byste nahlédl, že velká část z tohoto odmítání, je ve skutečnosti odmítáním jakékoliv propagandy, nikoliv zbožňováním Ruska, nebo podceňováním bezpečnostních hrozeb. iPhony jsou OK, ale Huawei je fuj, což?

laimes řekl(a)...
16. ledna 2019 v 9:50  

kdo dnes nesouhlasí s ideologií bruseku a state departamentu je označován za agenta moskvy stejně jako před 89 kdo nesouhlasil s ideologií moskvy byl označován za agenta západu,nic proti ideologii jako takové,děti mají pohádky a dospělí ideologii,proč ne,máme však vlastní rodný jazyk,dokonce i ve spisovné podobě díky "rusofilním" obrozencům,vlastní kultturní tradice-tak silné,že multikulturalismus na nás moc neplsobí a zdráháme se zhloupnout jako němci.,vlastní způsob nezávilslého myšlení-selský rozum ,kterým dokážeme identifikovat blbost,neboli fňuk ňufs aniž bych potřebobobal školení na odhalovánístejně jako jsme se nestali sovětskými llidmi,stejně tak se nestaneme evropany, a buďme na to hrdi

laimes řekl(a)...
16. ledna 2019 v 10:01  

p.s. k čínské hrozbě,ano čínská hrozba existuje,ale sami jsme si ji vtvořili,nechť se každý rozhlédne kolem sebe a pochopí co je skutečnou čínskou hrozbou,ne to že nekdo odposledne z mého mobilu informaci typu "máňo ta sylva je kráva",ale že vše vůkol jest made in china a co když jednoho dne........budeme bez ledniček,televozí.topinkovačů,kastrolů,varných konvi,bez ponožek a trenclí,potmě bez žárovek a baterek.....

tyrjir řekl(a)...
16. ledna 2019 v 11:20  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
16. ledna 2019 v 11:21  

To, že někteří učitelé protěžují předchozí režim, chválí Rusko, haní Ukrajinu (přece Rusko provokovala, Krym byl vždycky ruský atd), je bohužel realita. V podstatě jde o tlumočení názorů z Hradu nebo Strakovky, takže to není ani překvapivé.

napsal pan Keršláger.

To, že někteří učitelé protežují neoliberální diktaturu, haní Rusko, chválí Ukrajinu (přece Rusko neprovokovala, Krym nebyl vždycky ruský atd), je bohužel realita. V podstatě jde o tlumočení názorů těch, kteří právě "mediálně mainstreamově jakoby vládnou", takže to není ani překvapivé - hlouposti předchozího i současného režimu podobní týpkové svými mávátky přisluhovali a přisluhují. Na rozdíl od prezidenta Zemana a premiéra Babiše.

Milan Keršláger řekl(a)...
16. ledna 2019 v 12:58  

Když to tady čtu, tak se nedivím, že BIS varuje před výukou.

Krym se neodtrhl od Ukrajiny demokraticky. Nebyli pozváni mezinárodní pozorovatelé, když se hlasovalo a hlasování asistovali neoznačení "zelení mužíčkové" atd. Krize Donbas by neexistovala bez stálé vojenské (lidské i materiální) pomoci Ruska. Rusko tam posílá mladíky (své vojáky) bez označení, tzv. "na dovolenou", zatajuje matkám jejich smrt, dává od nich pak ruce pryč atd. Tohle (a další podivnosti) nebudu nikdy akceptovat.
A jistě - plivněte si na Brusel, zejména když tam rozhoduje *naše* Jourová, rozhodoval *náš* Špidla atd. To je diametrální rozdíl od rozhodování Ruska atd. (jistě, můžete mi předhodit třeba Zvací dopis a Biľaka, že ano).
A ještě mi předhoďte "stejný metr". No, potěš koště.

E.Kocourek řekl(a)...
16. ledna 2019 v 13:49  

Pane Keršláger, Kosovo před jeho ukradením Srbsku bylo jistě plné mezinárodních pozorovatelů a jeho krádež proběhla vrcholně demokraticky. Stejně tak Tibet je jistě plný mezinárodních pozorovatelů neustále, když dalajlámovi příznivci vyvěšují "tibetské" vlajky, jako kdyby nezávislý už byl. ////

Co Británie? Byl brexit odhlasován "demokraticky"? Silně pochybuju! ////

Zajímalo by mě, zda vy, pane Keršláger, chodíte do hospody a prezentujete tam vaše mezinárodně politické postoje. ////

laimes řekl(a)...
16. ledna 2019 v 14:06  

keršlégr/ jedna věc je reálné faktum a druhá mé přání,nikdo zřejmě nepovhybuje že rusko chtělo zachvátit krym a málokdo s takovými choutkami souhklasí,já tedy osobně ne,ale jako historik musím respektovat fakta a jak jsem již dříve podrobně vyložil,celá "okce krym" proběhla v souladu s platnými zákony zákony krymské republiky,na vých ukrajině totéž provést nelze,tak se jedná o protistátní vzbouřence a celá záležitost jest vnitřní věcí ukrajinského státu,nikdo nezpochybňujem,že na obou stranách válčí kampaňovitě žoldnéři z bezpečnostních agentur,zjevně tato situace všem zůčastněným vyhovuje jinak by se čtvrtmilionová ukr armáda s několika tisíci (údajně pouze stovkami,jak kdy) banditl rychle vypořádala

laimes řekl(a)...
16. ledna 2019 v 14:21  

Krize Donbas by neexistovala bez stálé vojenské (lidské i materiální) pomoci Ruska.
-na existenci krise se rusko samozřejmě podílí ale pouze svým dílem,nemůžete zapomínat na ostatní "zúčastněné"
-nejen rusko tj, ruská vláda tam dodávámjsou zájmové skupiny na ruské vládě nezávislé (oligarchové)

Rusko tam posílá mladíky (své vojáky) bez označení, tzv. "na dovolenou", zatajuje matkám jejich smrt, dává od nich pak ruce pryč atd.
-soukromé agentury (možmá že ve spolupráci s rus vládou) tam posílají žoldnéže, příklad: kraktorista váňa pracuje v kolchoze,když traktorem pole poorá,nemá práci=nemá výplatu,jest zaměstnán ale má neplacené volno,a tak do sklizně,kdy bude mít zase práci,se nechá najmou agenturou na donbas jako řidič tanku,jaký rozdíl,tank/traktor,výplata v usd na ruku,práce bezpečná,v tanku je malá pravděpodobnost že dojde k úhoně,no a když se to i nedejbože stane,pošle ho firma v rakvi domů,firma nikoliv ruský státpokud to ve smlouvě nemá,jest pohřben na donbasu

PP řekl(a)...
16. ledna 2019 v 22:14  

Co berou, Laimes? Taky bych rád zkusil. :)

laimes řekl(a)...
17. ledna 2019 v 5:05  

fakta pelikán,fakta,zkuste někdy,neni to špatny,pokud je umíte hledat a anylyzovat a znáte alespoň dva jazyky

PP řekl(a)...
17. ledna 2019 v 5:50  

To dělám, přidávám i třetí jazyk, ale ať dělám, co dělám, takové nesmysly tam nejsou. Proto se ptám - co berou? A doufám, že to nikomu nevykládaj naživo.

PP řekl(a)...
17. ledna 2019 v 5:50  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.