Zákaz používání mobilů ve školách. Ředitelé narazili na školní inspekci

pondělí 3. prosince 2018 ·

České školství čeká střet mezi řediteli základních škol a inspektory. Ve školním řádu některých škol se objevil plošný zákaz mobilních telefonů. Česká školní inspekce ale bude při kontrolách žádat vyškrtnutí takového nařízení. Informuje Seznam Zprávy.

Česká školní inspekce však s takovým řešením situace nesouhlasí. Nelíbí se jí, že školy omezují žáky nejen v hodině, ale i o přestávkách a ve volném čase.

„Ředitel školy má právo prostřednictvím školního řádu regulovat užívání mobilního telefonu při vyučování. Na druhou stranu ale není možné zakazovat na úrovni školního řádu, aby žáci se svým mobilním telefonem nakládali třeba o přestávkách, kdy neprobíhá vyučování,“ říká náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

PP řekl(a)...
3. prosince 2018 v 9:41  

Takže když je ve vyučování zapovězeno mluviti sprostě, o přestávkách to budeme tolerovat? A co takový sex? Co když o přestávce chytnu dva školáky, jak si to rozdávají? Mám počkat do zvonění, jestli nepřetáhnou?
Proboha to se od revoluce fakt do inspekce nedostal někdo s alespoň elementární inteligencí? Až ji zrušíme, zjistíme, že ČŠI je tou nejodpornější brzdou a bylo by dobré každého inspektora volat k zodpovědnosti za tento stav. Nikoli proto, že by to spískali, ale proto, že to spískati dovolili.
Ředitelům radím, aby se skupinově domluvili na tom, že NEPUSTÍ inspekci do školy.
Beztak jen škodí.

mirek vaněk řekl(a)...
3. prosince 2018 v 11:43  

To je ten problém z inspekcí. Absolutně odtržená od reality zahleděná v předpisech a bohužel i v politice.
A to je tam určitě spousta schopných lidí. A řada schopných od inspekce poslední roky odešla.
Dnešní inspektor musí ovládat předpisy a musí poslouchat a plnit pokyny shora byť jsou nesmyslné. Jinak si to nedovedu vysvětlit.
Doby, kdy bylo vidět, že inspektor ví o čem mluví a rozumí situaci a dokonce je schopen poradit jsou dávno pryč.

Nalim řekl(a)...
4. prosince 2018 v 10:34  

Dobrý den.
Mobil ve výuce je samozřejmě skvělý.
Mobil má více funkcí (pozitivních i negativních) uvedu jen některé:
a) mobil, jako pomocník (vyhledávání různých informací, poznámkové bloky...)
b) mobil, jako relax (hudba např. )
c) mobil patologický (závislost na něm, šikana ve spojení se soc. sítěmi..)
d) mobil, jako nástroj dokumentace nejen ve výuce
atd.

Tak tedy mobil ano nebo ne?
Uvedu srovnání s cigaretou
Cigareta může mít také relaxační účinek a má si žák (student) o přestávce zakouřit?
Je vůbec přestávka pro žáka "volný čas", jak to prezentuje viz článek výše?
Nemá si žák o přestávce trochu odpočinout, zajít si na WC, přejít do další učebny a připravit se na další hodinu? A nebo má strávit celou přestávku "na mobilu"
Možná by se to dalo změnit tím, že zodpovědnost za žáky ve škole by měli mít jejich zákonní zástupci. (tím by se změnilo hodně) učitel by vykonával jen jakýsi dohled...
Ale to je na dlouho.
Za svou "kariéru" jsem zažil několik inspektorů. Většinou byli O. K. a nad věcí.
Jenže, co takový inspektor vlastně může? Jak pomáhají zlepšit školství? A je to jejich náplň? Inspekce může kontrolovat jen to, co kontrolovat jde - "papíry" a občas si sednout do hodiny a říct svůj názor. to je asi tak vše :)
M. S.


poste.restante řekl(a)...
4. prosince 2018 v 11:07  

Na "nejmenovatelném" webu jsem v podobné diskusi napsal, níže uvedený text.
Šlo sice o reakci na úvahy kolegy Nutze o tom, že zákaz mobilů je de facto útokem na svobodu, ale myslím, že neuškodí, když ho sem zkopíruji celý.

Tohle téma jsme tady probírali už mnohokrát.
Rozumná regulace spočívá v zákazu používat mobil a jiné podobné prostředky během vyučovací hodiny. Pokud pro účely výuky nestanoví vyučující jinak.
Učitelům především vadí, když jsou žáci rozptylováni a vyrušují při výuce. Jestli je to prostřednictvím námořní bitvy na čtverečkovaném papíru, nebo v on-line variantě na displeji mobilu, to už je celkem jedno.

Zakazovat paušálně nosit mobily do školy je hloupost.
Už jen proto, že rodiče mohou chtít mít možnost se s dítětem spojit. Obzvláště u dojíždějících je to i vcelku odůvodnitelné.

Na druhou stranu pokud si škola stanoví, že chce být v tomto směru "netechnologickým ostrovem", proč jí v tom bránit a přikazovat opak?
Můžeme si jistě myslet o tom své, ale k demokracii patří i respekt k odlišnému názoru.
A připomínám, že změny školního řádu schvaluje školská rada, ve které mají třetinové zastoupení i rodiče. Nemyslím si, že by taková zásadní změna mohla být prosazena proti jejich vůli a že by se nemohli ozvat proti opatření, se kterým nesouhlasí.

Takže ono hranice mezi "totalitním" nařizováním může být spatřována z jedné, ale i druhé strany.
Tohle není pamlsková vyhláška, která nařizuje, co se nesmí, aniž nezohledňuje místní specifika. Zákazy mobilů vznikají "zdola" a ne na ministerstvu.

Takže se znovu ptám. Proč to nenechat na školách samotných, jak si pravidla nastaví?

tyrjir řekl(a)...
4. prosince 2018 v 11:37  

Česká školní inspekce se, myslím, opět hluboce mýlí, ač by neměla. Škola odpovídá za žáka po celou dobu školního využování, a to včetně přestávek. Mobilní demobilizace ve školách není v principu zásah do lidských práv, jak to tvrdí Česká školní inspekce - viz třeba i plošný zákaz mobilů ve školách ve Francii.

Neschopnost a hloupost ČŠI v některých zásadních věcech je, myslím, zřejmá. Nastal myslím čas, kdy by vůči nefunkční a mnohdy škodlivě působící ČŠI mělo zasáhnout MŠMT nebo Parlament České republiky. Doufám, že ani ředitelé škol si to nenechají líbit a dají k tomu příslušným orgánům příslušné podněty.

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
4. prosince 2018 v 11:51  

Česká školní inspekce ale bude při kontrolách žádat vyškrtnutí takového nařízení.

ČŠI: "Vážený pane řediteli, žádáme Vás o vyškrtnutí zákazu používání mobilu bez svolení učitele, neboť jde o prušování lidských práv."

Ředitel: "Vážená ČŠI, Vaší žádost o vyškrtnutí zákazu používání mobilu bez svolení učitele odmítám jako nedůvodnou a dávám ji na vědomí příslušným orgánům České republiky".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.