Dětem, které nerozumí česky, mají ve školách pomoci tlumočníci. Dětí z ciziny rychle přibývá

pondělí 3. prosince 2018 ·

V minulém školním roce usedlo do lavic téměř 22 tisíc malých cizinců, což je o devět tisíc více než ve školním roce 2007/2008. Většina je z Vietnamu, Ukrajiny, Ruska nebo Slovenska. Ministerstvo školství proto v září začalo školám nabízet tlumočníky zdarma. "Zajišťují překlady do češtiny z běžných jazyků i neevropských, jako je čínština nebo arabština," vysvětluje mluvčí resortu Aneta Lednová. Tlumočit mají především při důležitém jednání mezi školou a rodiči, pomáhat mají také v období adaptace žáka na nové školní prostředí. Informují Hospodářské noviny.


Aneta Lednová (repro ČT)
Službu tlumočníků si od září vyžádalo již 34 škol. Žádat o ně mohou prostřednictvím krajských koordinátorů, kteří spadají pod Národní institut dalšího vzdělávání, což je instituce přímo řízená ministerstvem školství. Koordinátoři musí v takovém případě sehnat tlumočníka do pěti dnů ode dne, co o něj školy zažádají. "To ale není reálné," oponuje Kristýna Titěrová, programová ředitelka neziskové organizace Meta, která podporuje cizince v rovném přístupu ke vzdělávání. "Ze svých zkušeností víme, že to není tak jednoduché a trvá to i několik týdnů. Na školách je široká paleta jazyků a dobrých tlumočníků je stále nedostatek," říká Titěrová.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
3. prosince 2018 v 9:59  

Další nehorázná pitomost, od Ministerstva nepřekvapí. Děti se nejlépe (a v podstatě bezpracně) naučí jazyk tím, že se v něm MUSÍ domluvit. A to jim Ministerstvo chce zesabotovat. ////

Jako kluci jsme říkávali "blbej nebo navedenej?". ////

laimes řekl(a)...
3. prosince 2018 v 10:59  

panebože,kdo tohle vymýšlí?mají vůbec ánungl ,jak se vyučují cizinci? potřebujete učitele a ne překladatele!!!podívejte se jak to dělají ve světě!

laimes řekl(a)...
4. prosince 2018 v 10:04  

jazyková vybavenost českých učitelů jest prachmizerná

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.