Když dáte dítěti facku, je to jen vaše selhání, tvrdí psycholog Šneberger

úterý 11. prosince 2018 ·

Francouzský parlament nedávno schválil změnu občanského zákoníku, která zakazuje fyzické trestání dětí. V Evropě zbývají jen čtyři země bez legislativního zákazu, Česko je mezi nimi. Mělo by se něco změnit? Diskusi k tématu přináší Český rozhlas.


„Fyzické trestání dětí je špatné. Ještě horší ale je, aby byly rodiny zas víc regulovány,“ řekla v pořadu Pro a proti středoškolská pedagožka Nina Nováková ze spolku Středoevropská inspirace. Na rodiče je prý třeba působit tak, aby fyzický kontakt, který dítě může vnímat jako určitý korektiv, sice znali, ale pokud možno nepoužili.

Pedagožka a bývalá poslankyně TOP 09 zopakovala, že je proti násilí. „Nepřiměřené fyzické tresty jsou považovány za násilí. My ale máme zákonem ošetřeno jakékoliv násilí na dětech. Včetně nepřiměřených fyzických trestů.“

„Už od roku 2006 prosazujeme nulovou toleranci násilí vůči dětem a ženám,“ říká psycholog Václav Šneberger z Ligy otevřených mužů. „Až 64 % našich občanů připouští fyzické tresty, tedy i násilí na dětech. Pokud je naše společnost tak nevychovaná, že podobné zákony potřebuje, proč ne,“ dodává.

Podle psychologa je ale „jakékoliv násilí nepřípustné. Použití fyzického násilí je vždy zoufalstvím rodiče, který už neví, co by měl udělat. Neumí použít jiné strategie, protože se je sám asi ani nenaučil.“


Celý text a pořad ke stažení naleznete zde

1 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
11. prosince 2018 v 11:42  

Kdo selhal v případě, že facku dostane učitel?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.