Margit Slimáková: Školní obědy: nízká kvalita za nulovou cenu? Podruhé!

úterý 11. prosince 2018 ·

„Ministerstvo školství právě řeší nápad na zavedení bezplatných obědů, případně i svačin pro školáky. Náklady by na sebe převzal stát. Problémem je, že u státních zakázek se požaduje nízká cena, a tak hrozí vykrmování dětí tím nejlevnějším jídlem. Zároveň není dostatečně oceněna práce zaměstnanců školních jídelen a v jídelnách se běžně vyhazují hromady jídel.“ To byl úvod k mému blogu před třemi lety a aktuálně tutéž nedomyšlenost a nekoncepčnost navrhuje vláda, tedy hnutí ANO…, píše Margit Slimáková na svém blogu.


Margit Slimáková (repro ČT)
Slimáková mimo jiné píše:

Jídelny potřebují spokojené kuchařky, které s chutí připravují kvalitní zdravé pokrmy. Všem zúčastněným prospěje zvýšení kvality jídel, zaměstnancům školních jídelen zlepšení prestiže a ohodnocení jejich práce, celé společnosti pak omezení plýtvání.

Všem potřebným dětem, jejichž rodiny mají potíže zaplatit školní obědy, pomůže cílená podpora. Tématem diskuze by měla být pouze její forma, totiž zda mají obědy dětem ze sociálně slabých rodin platit neziskové organizace anebo stát, například prostřednictvím místního zastupitelstva. bezplatnost, čímž se ještě zmenší jejich možnost vyjadřovat se a měnit úroveň jídla k lepšímu.

Zkušenosti ze zahraničí

V některých zemích stát poskytuje školní obědy, ale současně nastavil pravidla pro podporu lokální a bio produkce. Vzorovým příkladem je třeba švédské Malmö, které se v rámci snižování emisí ambiciózně zavázalo k tomu, že do roku 2020 bude všechno jídlo financované z veřejných peněz (tedy i školní obědy) pocházet právě z ekologického zemědělství. Pokud ministerstvo v souvislosti s bezplatnými obědy moudře zavede také podporu přednostních nákupů lokálních sezónních a nejlépe organických potravin, ráda mu zatleskám a výše uvedené obavy hodím za hlavu.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
11. prosince 2018 v 13:33  

Kateřina Valachová už podala novelu zákona do Poslanecké sněmovny... ČSSD, ANO a KSČM si to hravě odhlasují. Jde už jen o to, jakou variantu zvolí. Z minulých zkušeností to byla vždy ta nejhorší ze všech možných... Pospíchají na to tak, že to ani nepůjde přes vládu a oficiální připomínkové řízení.

laimes řekl(a)...
11. prosince 2018 v 15:17  

Jídelny potřebují spokojené kuchařky, které s chutí připravují kvalitní zdravé pokrmy. Všem zúčastněným prospěje zvýšení kvality jídel, zaměstnancům školních jídelen zlepšení ohodnocení jejich práce......
sorry yako,žijeme v tržní kapitalistické době a jídelny jsou stále ztrátovější,provoz stále nákladnější a ceby se stále zvyšují,takže obce na nějsou schopny je dále provozovat,pak jsou dvě možnosti: buď je zrušit anebo profinancovat státem,v případě státní financování jest nejúspornější variantou nabídnout obědy zadarmo všem,samozřejmě by rodičům měla být dána šance,pokud chtějí,ten ocěd plně uhradit,jistě by se jich dosti našlo,kteří by se nechtěli nechat od státu sociálně ponižovat a těch 120-150 kč by byli schopni za ten oběd zaplatit


Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.