Výzkum: Více než třetina začínajících učitelů po roce odchází ze školy. Kvůli platu a demotivaci

čtvrtek 15. listopadu 2018 ·

Za jakých podmínek zůstanou mladí učitelé ve školství? Podle výzkumu odborníků z Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity je ředitelé hlavně nesmí demotivovat. Místo toho by jim měli dát prostor pro splnění jejich představ o moderním učení. Informuje iDNES.cz.


Světlana Hanušová (muni.cz)
Tříletý výzkum se snažil zodpovědět otázku, proč víc než třetina absolventů odchází do půl roku od nástupu do zaměstnání do jiného oboru. Z dat vyplynulo, že pokud novopečení kantoři nastoupí do výuky s nadšením, často jej ihned ztratí.

Výzkum nastínil otázku, co udrží učitele v profesi. „Jako jeden z mnoha bodů můžu jmenovat například kreativitu. Když učitel dostane nápad, může ho ihned realizovat. Dalším důležitým motivem je pak neformální prostředí,“ prezentuje výsledky šéfka výzkumu Světlana Hanušová.

Hospodářské noviny shrnují informace o výzkumu následovně:

Nejčastějšími důvody, proč začínající učitelé zvažují odchod ze školství, je nízká prestiž i platy, zavedení inkluze, ale i nedostatečná podpora v začátku kariérní dráhy. Ukázal to výzkum Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity, kterého se zúčastnilo 380 učitelů "nováčků".

A citují ministra školství Roberta Plagu: "Cestou ke zlepšení situace je podle našeho názoru to, aby učitelům zůstala motivace, se kterou do školství přicházejí, a aby jim úvodní roky pomohl překlenout uvádějící učitel. To znamená, aby v rámci nějakého adaptačního období dostali soustředěnou podporu uvádějícího učitele."


Celý text na iDNES naleznete zde
Text v Hospodářských novinách naleznete zde

13 komentářů:

jir řekl(a)...
15. listopadu 2018 v 8:17  

Dodržování bezpečnosti žáků a vedení školní dokumentace je pro ně buzerace, co nemám předepsáno, dělat nemusím. Odešli oba.

laimes řekl(a)...
15. listopadu 2018 v 10:03  

neexistuje rozdělení škol na státní a doukromé,tudíž učitelé nejsou státními zaměstanci a tudíž neexistuje kariérní řád,od toho se odvíjí vše další,ve státní škole má učitel garantovaný plat,definitivu a pravidla růstu,ve škole soukromé ke plat smluvní a pravidla smluvní,může si vydělat více ale i méně nežli ve škole státní a smluvní pravidla určuje majitel školy,a každý absolvent si musí zvážit zda do školství půjde nebo ne,a jestli ano tak jestli do školy státní či soukromé,je to jeho svobodná volba

laimes řekl(a)...
15. listopadu 2018 v 10:19  

Tak se také stalo, bratři spolu bojovali o nástupnictví v Thébách, v zuřivém souboji zranili smrtelně jeden druhého.
-komunisti x nekomunisti
Trůnu se ujal již podruhé Kreón.
-gottwald
Thébané vystrojili pohřeb Eteokleovi,
-komuinsti nekomunistům
Kreón nařídil, že mrtvola Polyneikova nesmí být pohřbena.
-nesmí se otevřít téma 1938-45
Antigona jediná rozkazu neuposlechla. Věděla, že nebude-li bratrovo tělo pohřbeno, jeho duše nemůže odejít do říše mrtvých a dojít tam věčného klidu.
-horáková věděla že pokud se neotevře minulost odchází všichni nekomunisti do minulosti

mirek vaněk řekl(a)...
17. listopadu 2018 v 10:52  

Opět překvapení v průzkumu. To vidím spoustu let. Mladí přijdou chvilku se rozkoukávají a jak pochopí světlé zítřky školství prchnou. Zůstanou jen bývalí absolventi, kteří už věděli do čeho jdou. Dnes prchají i staří učitelé. Mají kam. Základní školy a gymnázia hledají. A soukromé firmy pracovitému husákovu dítěti ruce utrhnou. Neboť mladí sice umí kecat i v několika řečech, ale makat nebudou. Ti co umí řeči a makat jsou už za hranicemi nebo u zahraničních firem.
Razantní navýšení peněz pro učitele mohlo dát školství nějakou šanci. Samo by to nestačilo, ale byl by to první krok. Takhle je to v ......

laimes řekl(a)...
17. listopadu 2018 v 12:03  

a můžete mi sdělit to sladké tajemství kam že to prchají ti staří učitelé?

laimes řekl(a)...
17. listopadu 2018 v 12:11  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
BP řekl(a)...
17. listopadu 2018 v 20:04  

Pane laimes, těším se, coby stařenka, na úřad práce a tam chci vydržet 4 roky až do starobního důchodu. Ve Zlínském kraji učitelů netřeba, stále se tu ještě propouštějí.

Anonymní řekl(a)...
18. listopadu 2018 v 11:45  

Už neodcházejí jen mladí, ale i učitelé středního a seniorského věku, i oni jsou demotivováni - možná více než ti mladí, jinde jim nabídnou více bez "jedné nohy v kriminále"; práva mají rodiče a žáci, učitelé povinnosti......

laimes řekl(a)...
18. listopadu 2018 v 17:53  

a kam odcházejí ti toho seniorského předdůchodového věku

poste.restante řekl(a)...
19. listopadu 2018 v 1:41  

Většinou k nějaké klidnější a méně frustrující práci. Nebo do předčasného důchodu.
V určitém okamžiku si řeknete: "Stojí mi to vlastně za to?"
Barák či byt máte ještě ze socialistické půjčky splacený, děti už odrostly a jsou samostatné, auto ještě technickou prošlo a nová televize může počkat až bude to DVB-T2 i tady, nebo pořídíte to O2TV. Tak co.
Zdraví je přednější než peníze, psychika se projevuje i na fyzickém zdraví a ty nervy za to fakt nestojí. A v květnu oznámíte, že končíte.
V mém okolí to takhle udělali tři kantoři během dvou let. Jedna doučuje angličtinu na ŽL jen ty, kdo se fakt učit chce. Jedna kantorka šla do komerce - tuším na personální, kde sháněli záskok za mateřskou. A jeden šel do předčasného o rok a něco dřív.
Dva další o tom uvažují.

laimes řekl(a)...
19. listopadu 2018 v 4:44  

bp/ na úp být je fajn pokud máte rok do důchodu,to vám bude vyplácena podpora a pak už za svoje , pak už vám platí akorát doktora a nezapomeňte že roky na úp se nezapočítávají do penze

laimes řekl(a)...
19. listopadu 2018 v 4:47  

poste.restante / no tak jsme si ujasnili že muhou odejít tak akorát tak do předčasného důchodu,jesště předtím ny si však měli zkusit jaké ke to žít za 9000 měsíčně,u mě tedy žádná hitparáda

poste.restante řekl(a)...
19. listopadu 2018 v 8:49  

Netvrdil jsem, že je to "hitparáda".
Ale ptal jste se a já jsem odpověděl.
Jasné je, že v předdůchodovém věku většina kantorů raději zůstane a "nějak" to ještě vydrží těch pár let, co jim zbývá. Dělá to tak, mimochodem, naprostá většina lidí ve všech profesích.

Ono je taky rozdíl, jestli do důchodu zbývá těch let 5 - 7, nebo jen dva.
A jestli zdraví, srdce, tlak a doktoři neradí odstranit stres.
Praštit s kantořinou a jít třeba do skladu ve fabrice může být hodně uvolňující.
Viděl jste "Vratné láhve"?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.