Platy učitelům stoupnou později a méně. Podle odborů vláda růst platů od září neslíbila.

středa 28. listopadu 2018 ·

Učitelé čekají na přidání od začátku školního roku. Výplatnice jsou ale stále stejné. Patnácti procentní navýšení vláda posunula až na leden. Fixně mají kantoři dostat přidáno deset procent, zbylých pět je pohyblivá složka platu. Například na osobní ohodnocení, které ale řada učitelů nedostává, protože školám chybí finance. Reportáž přináší iDNES.cz.


František Dobšík (repro ČT)
Doporučení navyšovat platy učitelů od 1. 9. 2018 bylo součástí doprovodného usnesení Poslanecké sněmovny ke státnímu rozpočtu na rok 2018. To ale mělo podmínku - v rozpočtu k tomu musí být disponibilní finanční prostředky v rozpočtu. Což ministerstvo nenašlo, protože potřebovalo pokrýt nezajištěné kvazimandatorní výdaje regionálního školství.

Vládní představitelé hovořili o platech pedagogů několikrát, ale podle předsedy Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Františka Dobšíka šlo ve skutečnosti pouze o radu vládě v doprovodném usnesení poslanecké sněmovny.

„Doporučením bylo zvýšit od září letošního roku platy pedagogů o patnáct procent. U veřejnosti pak byl různými dezinterpretacemi vyvolán dojem jakéhosi slibu. Opakovaně jsme při jednáních ministry i premiéra na usnesení upozorňovali, pro vládu však není závazné. Bylo nám sděleno, že v letošním roce se ekonomika nevyvíjí tak pozitivně, jako minulých obdobích, a nebyly tedy vytvořeny dostatečné zdroje na úpravy platů v průběhu roku, které by navýšení již od září umožnily,“ vysvětluje Dobšík.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
28. listopadu 2018 v 9:56  

na tohle dojela ksč: zvyšovat platy všem,udržovat ceny na vše,všechno všem,to muselo zákonitě zkrachovat

Q. E. D. řekl(a)...
28. listopadu 2018 v 10:49  

Hlavně že jsou miliardy na 75% slevy jízdného.

Radek Sárközi řekl(a)...
28. listopadu 2018 v 11:53  

Doporučená četba k tématu školské odbory a jejich činnost...

https://skolskeodbory.cz/vyjadreni-cmos-ps-k-zadosti-pk

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.