Jan Michalík: Inkluze je cílový stav, jakýsi yetti, který kdesi běhá a nikdo ho neviděl

středa 28. listopadu 2018 ·

Ve chvíli, kdy ministerstvo školství chystá tzv. inkluzivní vyhlášku, která má upravit rozsah i využití podpůrných opatření, sešlo se v Praze na 200 asistentů pedagogů, aby diskutovali o svém postavení ve školách. Deník.cz při této příležitosti mluvil s profesorem Janem Michalíkem z Pedagogické fakulty Univerzity Palackého.


Jan Michalík (upol.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Ministerská vyhláška by do vlády měla přijít v prosinci. Nebojíte se, že odstartuje erozi inkluzivního vzdělávání?

Vyhláška je napsána tak, aby vypadala jako opatření směrem k efektivitě, ale je jednoznačným krokem k úsporám financí. Co se týká možností speciální pedagogické intervence, určitě půjde o propad. Od roku 2016 se zvýšily prostředky na vzdělávání dětí s handicapem, na asistenty, pedagogickou intervenci, pomůcky, disponibilní hodiny. Školy si opravdu pomohly, i když za cenu obrovského administrativního nárůstu, který ne všechny zvládaly. Teď je otázka, zda vyhláška ekonomické podmínky ztíží. Osobně si myslím, že ano. Papírování se určitě nesníží. Když už ale kolem toho je, mělo by ministerstvo školství obrovský sumář údajů využívat a sdělovat, co data ukazují. Jinak chci zdůraznit, že žádná inkluze v Česku nebyla, není a nebude.

Jak tomu mám rozumět?

Inkluze je cílový stav, jakýsi yetti, který kdesi běhá a nikdo ho neviděl. Pojďme se raději bavit o tom, že každé dítě má právo na naplňování svých vzdělávacích potřeb a možností, ať už to je v běžné, nebo speciální škole.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Pavel Doležel řekl(a)...
28. listopadu 2018 v 9:54  

Jen drobná poznámka:

Pokud cílový stav zůstává víceméně stejný (tj. inkluze není a nebude) a zároveň se uspoří finance, nazýváme to efektivním. To je ostatně to, co tvrdím celou dobu. Jen bych polemizoval s tím, zda inkluze je, či má být cílovým stavem. Podle mě rozhodně ne. Na co vymýšlet stavy světa, které jsou přirozeně nestabilní? Snaha ten svět do nich narvat za každou cenu je úplně stejná, jako snaha stavět hrad z písku na pláži u moře, kam dosahují vlny. Sysifovská práce, která stojí spoustu prostředků, které mohou být vynaloženy mnohem efektivněji. A to vše kvůli několika poblázněným zeleným aktivistkám.

PP řekl(a)...
28. listopadu 2018 v 10:36  

Jen s malým rozdílem - na Yettiho se nevybírají daně od českých občanů. Už aby někdo přiznal, že to byl fejk, přinejlepším chiméra.
V reálu zjistíme, že účelem bylo zmařit jakýkoli růst ve školství a dostat další tisíce ještě fungujících kantorů do montoven a trepek. Za takový prokázaný záměr se sluší jen nejvyšší tresty.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.