Čtyři kraje nevyužívají dotace na školní obědy pro chudé děti, jejich vyřízení je podle nich složité

úterý 6. listopadu 2018 ·

Více než deset tisíc dětí z chudých rodin dostane v letošním školním roce obědy zdarma. Díky dotačním programům ministerstev školství a práce tak ubývá žáků, jejichž rodiče nemají na obědy ve škole peníze. Zdaleka ne všechny rodiny, které by na tuto pomoc měly nárok, ji ale můžou využít. Do projektu ministerstva práce se totiž stále odmítají zapojit hned čtyři kraje. Bez jistého oběda tak zůstávají další tisíce dětí. Tématu se věnovala nedělní reportáž pořadu 168 hodin České televize.

Školy mají dokonce dvě možnosti, kde peníze na obědy sehnat. Zaprvé z ministerstva školství – tři neziskové organizace rozdělí ročně na 30 milionů korun na obědy chudým dětem. „Oslovujeme ředitele škol a ředitelé ve spolupráci s třídními učiteli vybírají děti, o kterých vědí, že tu podporu potřebují,“ vysvětlila ředitelka a zakladatelka organizace Women for Women Ivana Tykačová.

Druhou možností jsou potom peníze z ministerstva práce a sociálních věcí. Má ale podmínky. Rodina dítěte musí být v hmotné nouzi – a především, do programu se musí přihlásit její kraj. Například ten Ústecký, v němž žije mnoho obyvatel ve složité sociální situaci, o něj ale zájem nemá.

„Tento projekt, který je placen z evropských prostředků, tak je to jakoby další část sociální dávky pro ty lidi. Takže z toho důvodu my jsme to odmítli,“ vysvětlil náměstek hejtmana Ústeckého kraje Martin Klika (ČSSD). Ústecký kraj přitom není jediný, smůlu mají i děti z kraje Olomouckého, Pardubického a Jihočeského. Ani ty se do programu ministerstva práce stále nepřihlásily. Hlavním argumentem je příliš papírování, které podle krajů tento dotační program obnáší.


Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

2 komentářů:

turistao 982 řekl(a)...
6. listopadu 2018 v 17:08  

Papírování je snad hlavní náplň práce úředníků. Nebo by to za ně měli dělat učitelé?

poste.restante řekl(a)...
6. listopadu 2018 v 23:09  

Systém, který je založen na tom, že kraj, úředník, nebo nějaká neziskovka musí vyvinout aktivitu k tomu, aby bylo pomoženo někomu, kdo to potřebuje a pokud se nikdo takový nenajde, pak je jiný přístup k žákům v Ostravě, nežli v Ústí nad Labem, je prostě špatný z principu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.