Učit může víc odborníků z praxe. Ministerstvo řeší kritický nedostatek učitelů na středních odborných školách.

pondělí 29. října 2018 ·

Střední odborné školy trpí kritickým nedostatkem učitelů, největší problém je to pro učiliště. Ministerstvo školství proto nyní chce do výuky zapojit více odborníků z praxe a připravuje novelu zákona, která má středním odborným školám angažování těchto vyučujících usnadnit. Především se zmírní podmínky pro doplnění základního pedagogického vzdělání, které zákon po učitelích žádá. Informují Hospodářské noviny.


Školy už nyní mohou najímat odborníky, kteří nemají patřičné učitelské vzdělání. Jenže maximálně na poloviční úvazek. Pokud by takový člověk chtěl učit víc hodin, musí si nejdřív pedagogické vzdělání doplnit: vedle pedagogiky se vyžaduje i znalost psychologie a didaktiky.

Novela zákona má umožnit, aby „neučitel“ mohl rovnou nastoupit na plný úvazek. „Bude mít tři roky na to, aby si vzdělání doplnil. Během dvou let mu bude škola poskytovat jako každému začínajícímu učiteli podporu uvádějícího učitele,“ řekla Hospodářským novinám mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Novela zákona, která je nyní v připomínkovém řízení, se týká pouze zmíněného středního odborného školství. Nikoliv tedy gymnázií a základních škol.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.