Jan Sokol ke 100. narozeninám Česka: Bez zlepšování škol si životní úroveň neudržíme. Musíme zaplatit kvalitní učitele

středa 31. října 2018 ·

Když byla před 250 lety v Česku zavedena povinná školní docházka, děti chodily do školy jen, když na poli nebylo moc práce. Školy neměly budovy a učitelé nedostávali zaplaceno, museli se živit něčím jiným. „To se postupem času změnilo, ale propásli jsme boom školství, který se na západě udál v poválečných letech, a platy učitelů jsou pořád velmi slabé,“ říká Jan Sokol pro magazín Rodiče vítáni.

Kvalita školy je podle něj vždycky podmíněná kvalitou učitelů a jejich vztahem k žákům. „Bez toho je všechno víceméně marné, žádným jiným způsobem se školství podstatně vylepšit nedá,“ upozorňuje a dodává, že by si přál, aby si česká společnost a její političtí představitelé pořádně uvědomili, že na vzdělávání dnes záleží nesrovnatelně víc než před sto lety.

„Má-li se udržet naše životní úroveň, musí se zlepšit příprava mladých lidí, a to ne tím způsobem, jak to často slýcháme – učit je nějaké praktické dovednosti. To se naučí na pracovišti skoro vždycky. Těch profesí, kde je potřeba se předem učit nějaké specifické dovednosti, není mnoho. To, co nutně potřebují všichni, jsou komunikační dovednosti, cizí jazyky, schopnost vyjednávat, domluvit se, vyjadřovat se. Tohle budou všechny děti potřebovat čím dál tím víc a jejich společenské uplatnění na tom bude čím dál tím víc záviset.“

5 komentářů:

laimes řekl(a)...
31. října 2018 v 8:13  

kvalitu nědělají lidi ale systém!!!

Jir řekl(a)...
31. října 2018 v 10:00  

A platil, když byl ministr školství?

laimes řekl(a)...
31. října 2018 v 11:57  

učit státní školy má být státním zaměstnancem a tím se vyřeší spousty problémů (plat,kariérřád apod) a učitel soukromé školy,takový plat a podmínky na jakých se dohodne se svým zaměstnavatelem

laimes řekl(a)...
31. října 2018 v 11:59  

naivky bych chtěl upozonit že i ve školství platí systém
sova-blažej-cvach

Nowak řekl(a)...
1. listopadu 2018 v 16:33  

Česko nemá 100. narozeniny (ani J. Sokol to tak neformuloval)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.