Výsledky kvalifikovaných odhadů počtu romských žáků v ZŠ

čtvrtek 5. ledna 2017 ·

Počet romských žáků vzdělávaných podle snížených standardů se mírně snižuje. Vyplynulo to ze zjišťování kvalifikovaných odhadů počtu romských dětí a žáků na základních školách s ohledem na jednotlivé vzdělávací programy základního vzdělávání.


V základních školách se podle aktuálních odhadů vzdělává v rámci běžného standardu 85,4 % romských žáků. V programech určených pro vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením odpovídá podíl romských žáků 12,8 %, zbývající 1,8 % připadá na romské žáky vzdělávané podle Rámcového vzdělávacího programu základní škola speciální určeného pro závažnější stupně mentálního postižení. Tyto hodnoty víceméně korespondují s loňskými čísly, mírné zlepšení je zapotřebí vždy chápat v širším kontextu, kdy jsou kvalifikované odhady počtu romských žáků závislé především na relevanci údajů předávaných řediteli základních škol, a nejedná se tak o žádnou statistiku.

„Zjišťování kvalifikovaných odhadů počtu romských žáků, zejména s ohledem na konkrétní podobu rámcového vzdělávacího programu, podle kterého se vzdělávají, se provádí již čtvrtým rokem. Všechny školy jsou do něj zařazeny druhým rokem. Tyto informace jsou zjišťovány v rámci plnění rozsudku v záležitosti D. H. a ostatní proti ČR a jsou každoročně předkládány Výboru ministrů Rady Evropy,“ řekla k letošnímu zjišťování kvalifikovaných odhadů náměstkyně ministryně školství pro sekci legislativy a strategie Dana Prudíková.

Zjišťování probíhalo v letošním školním roce opět na všech základních školách zapsaných v rejstříku škol, celkem se jej tak aktuálně zúčastnilo 4 141 škol.


Podrobnosti naleznete zde

Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

2 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
6. ledna 2017 v 6:48  

Tady je zase jednou vidět, jak je matematika a matematické myšlení důležité. Napsat větu, že 85% něčeho má nějakou vlastnost a neuvést u toho, co tvoří základ pro toto zjištění, znamená, že vůbec nic takovou informací nesděluji. Tisková zpráva se nenamáhá ozřejmit, zda je základem počet všech odhadnutých Romů v populaci, nebo jde o všechny Romy povinné školní docházkou, nebo o Romy, které někdo viděl u školy.
Prostě zjištění pro zjištění.....

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
6. ledna 2017 v 7:52  

Nehledě na to, že dle geniální metodiky jde pouze o pouze o Možnáromy. Hle, nová národnost!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.