Jan Švihálek: V naší škole nám jde o respekt vůči národnostem, menšinám, různosti, jiné barvě pleti

středa 31. října 2018 ·

„Když jsem ve škole nastoupil, tak na schůzkách s investory i expaty jsme dokola slýchali, že Brno takovou školu potřebuje. Někteří manažeři kvůli tomu, že tu nebyla, dokonce z Brna odcházeli. Jezdí k nám lidé z CzechInvestu s klienty, kteří chtějí investovat v Brně. Pokud tady chtějí mít deset top manažerů, tak jednou z podmínek je, aby zde byla škola, kde se učí podle mezinárodních standardů,“ říká v rozhovoru pro MF DNES Jan Švihálek, ředitel mezinárodní školy v Brně, do které chodí děti třiceti národností.


Jan Švihálek (linkedin.com)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Pokud máte ve škole tak rozmanitou skupinu dětí, setkáváte se s tím, že děti mají vůči sobě předsudky, protože jsou z jiných kultur?

Při takové spoustě národností pohromadě by i těm dětem připadalo trapné a nesmyslné zabývat se nějakou národnostní odlišností. Je jich tolik, že jsou všichni odlišní, pro ně je odlišnost norma a cítily by se divně v běžné homogenní české třídě. Ale už jsme měli i rodiny, které se k nám přišly do školy podívat a řekly: „Nám se strašně líbí váš systém výuky, atmosféra i učitelé, ale nelíbí se nám to multikulturní prostředí.“ Byly to české rodiny. Mají dojem, že by se národnostní hodnoty, ke kterým děti vědou, ve škole rozpustily, a myslí si, že by je škola měla k nim vést. To prostředí i do jisté míry odrazuje lidi, kteří hledají rozdíly, aby mohli o někom mluvit špatně, nebo kteří mají předsudky.

Vaše školné je pro běžnou rodinu drahé. Udělujete stipendia?

Dali jsme stipendium jen dvěma romským dětem a chtěli bychom v tom pokračovat. Bereme to tak, že poskytujeme nějaký typ vzdělávání, a pokud jsme mezinárodní škola, proč nezapojit děti, které mají potenciál, ale narodily se na špatné straně města. Je to pro mě odpověď na rostoucí xenofobii a předsudky, které člověk občas okolo sebe vidí.

Pořád jsou to ale jen dva žáci. Není to jen plácnutí do vody?

Z mého pohledu je lepší takhle plácnout do vody než neplácnout vůbec. Neděláme to kvůli medializaci nebo pro lepší PR. Nechceme suplovat roli státu, který se má postarat o kvalitní vzdělávání pro děti z běžných rodin. Ale pokud nám jde z povahy školy o respekt vůči národnostem, menšinám, různosti, jiné barvě pleti, tak tam cítíme, že takovéhle suplování role státu přímo souvisí s podstatou toho, co děláme.


Celý text naleznete v MF DNES

2 komentářů:

laimes řekl(a)...
31. října 2018 v 11:52  

pro ty co nevědé,tak od r 1993 u nás neexistuje právní pojem národ a národnost,lidé narození v české republice nikde žádnou národnost zvedenou nemají jako tomu bylo za čssr,neexistují také národnostní ale pouze kulturní menšiny,jinými slovy národnost ani národnostní menšina rom,polák,moravan apod neexistuje

E.Kocourek řekl(a)...
31. října 2018 v 17:39  

Pokud žádné národnosti neexistují, není jasné, na co pan Švihálek všechny ty investory a expaty láká. Aby jej nakonec neobvinili z podvodu ... ////

A na podkladě čeho dává stipendium těm dvěma údajně romským dětem? Jakým dokladem se prokázali? ////

Každopádně přeji panu Švihálkovi mnoho úspěchů při jeho plácání do vody. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.