Diskuse s autory nového pojetí informatiky - jak bude vypadat programování na prvním stupni ZŠ

čtvrtek 11. října 2018 ·

Pro školy je nachystáno nové a inspirativní pojetí informatiky. Například děti na prvním stupni se začnou seznamovat s tím, co je algoritmus a jak řešit problémy algoritmicky. Výuka by měla být hravou formou a v blokově orientovaném programovacím jazyce budou vytvářet první programy, testovat je a vylepšovat.


Tamara Kováčová (eduin.cz)
Informatika se na většině škol vyučuje podle pojetí z roku 2004. Od té doby se ale svět technologií zásadně proměnil. Aktuální změny kurikula vycházejí ze Strategie digitálního vzdělávání do roku 2020 a mají posílit informatické myšlení i digitální gramotnost. V informatickém myšlení se mají rozvíjet dovednosti, které dětem pomohou chápat programování.

“Vedle rozvoje informatického myšlení má výuka i cíle v oblasti digitální gramotnosti. Prvostupňové děti by si měly umět ukládat zajímavé odkazy na zdroje informací pro další použití. Odlišit vlastní a cizí digitální obsah. Naučit se uvádět zdroje k digitálnímu obsahu. Umět rozpoznat nevhodný obsah, situace či chování v digitálním prostředí a pracovat se zabezpečením používaných zařízení. Děti by měly také umět změnit obsah, který vytvořil někdo jiný s cílem a přizpůsobit ho novým účelům,” komentuje Tamara Kováčová, koordinátorka projektu Otevřené vzdělávání ve společnosti EDUin.

Výuka informatiky byla v rámcových vzdělávacích programech (RVP) pro základní školy jednou z mála oblastí, která nebyla za posledních čtrnáct let aktualizována. To samé platí i pro informatiku na gymnáziích a odborných školách, pro něž vznikly vzdělávací programy o dva roky později. Nový vzdělávací program proto reaguje na mnoho technologických změn a především potřeb dětí. Výuka informatiky podle nových plánů se od tohoto školního roku ověřuje na více než šedesáti školách.

Pokud se chcete zeptat, jak vypadá nový vzdělávací program pro výuku informatiky, přijďte v úterý 16. října do Skautského institutu od 17 hodin na diskusi s autorkami kurikula Evou Fanfulovou a Danielou Růžičkovou z Národního ústavu pro vzdělávání. Ty vám přiblíží co, proč a jak by se žáci v informatice měli naučit a úlohy pro první stupeň si bude moci i vyzkoušet. Setkání je součástí Evropského týdne programování a děti jsou taktéž vítány. Akce je zdarma.


Zdroj Tisková zpráva Aliance pro otevřené vzdělávání

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.