Děkanka pedagogické fakulty: Situace se lepší – v oboru zůstává přes 70 procent absolventů

čtvrtek 18. října 2018 ·

„Fakt je, že jakmile u nás končí absolvent se specializací matematika s čímkoliv, fyzika s čímkoliv, informatika i přírodopis, má okamžitě práci. Dokonce po něm sahají i ředitelé středních škol, protože tito učitelé na trhu práce chybí nejcitelněji,“ říká v rozhovoru pro MF DNES děkanka Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity Helena Koldová.

Helena Koldová (jcu.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Jste spokojena s délkou dosavadní praxe studentů během studia, nebo uvažujete o jejím posílení?

V nové akreditaci chceme připravit už v bakalářském cyklu nejméně o třetinu až polovinu víc praxí tak, aby studenti pod vedením našeho vyučujícího a školního kantora viděli inkluzi, školní management, klima třídy, dokázali pomoci s mimoškolními aktivitami a podobně.

Pomůže to změnit zažitý stav, kdy vám každý zkušený učitel řekne, že ho na fakultě nikdo nepřipravil na to, jak řešit výchovné problémy či jednat s rodiči?

Samozřejmě nové učitele nenaučíme všechno, ale minimálně jako na trenažéru uvidí, co se ve třídě může stát. Máme i spoustu pedagogů, kteří jsou přímo odborníci ze škol, a lákáme je k nám, ať své zkušenosti našim studentům předávají.

Mění se už zažitý stereotyp, že maturanti volí pedagogickou fakultu jako snadné studium, a pak jdou cíleně jinam?

Myslím si, že se ten trend mění. Naši uchazeči si fakultu volí proto, že se rozhodli býti učiteli. A vypovídá o tom i to, že více než 70 procent našich absolventů má práci v oboru. Z našeho každoročního průzkumu mezi absolventy v posledních letech vyplývá, že to není jen škola přestupní, a z toho mám velkou radost.


Celý rozhovor naleznete v MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.