Absolventi chtějí čím dál víc peněz – odmítají pracovat za méně než 30 tisíc

středa 10. října 2018 ·

Absolventi vysokých škol si začínají uvědomovat, že firmy bojují více o ně než mladí lidé o zaměstnání. Podle průzkumu švédské společnosti Universum mezi více než 10 tisíci českými vysokoškoláky v posledních letech výrazně roste jejich očekávání ohledně nástupního platu. Loni byli ochotni nastoupit do nové práce za 26,5 tisíce korun měsíčně, letos už by většina nešla pod 30 tisíc. Do sumy přitom nezapočítávají odměny ani další bonusy. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.


Tomáš Ervín Dombrovský (linkedin.com)
„Studenti často touží po tom, začít kariéru v korporacích, protože to bývají silné a významné značky, které jsou zajímavým zářezem do životopisu. Zároveň tam ale nejčastěji zažívají frustraci z toho, že jsou jen malým kolečkem v soukolí,“Tomáš Ervín Dombrovský, analytik firmy LMC, která provozuje portály Jobs.cz či Práce.cz.

V posledních letech také výrazně narostl zájem mladých pracovat pro stát, mimo jiné pro ministerstva. „Hlavní důvod, proč absolventi volí práci ve státní správě, je většinou potřeba stability a jistoty, ale i rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem,“ říká mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

I zde však podle odborníků časem přichází vystřízlivění. „Jestli je něco ještě těžkopádnějšího než korporace, tak jsou to právě úřady a ministerstva. I proto když se zeptáte mladých lidí pět let po konci školy, obliba státní správy už není zdaleka tak velká,“ upozorňuje Dombrovský.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Ivo Mádr řekl(a)...
10. října 2018 v 9:42  

Tento příspěvek se asi školství netýká.

Pavel PEŠAT řekl(a)...
10. října 2018 v 14:37  

Ale to víte, že týká. Jenže trochu jinak. Ve státní správě začínájí fungovat lidé přímo po škole, kteří nemají zkušenosti s tím, co spravují...

laimes řekl(a)...
11. října 2018 v 9:35  

učitelé předdůchodci budou rádi dělat i za dvacet

coco_man řekl(a)...
13. října 2018 v 10:48  

ad laimes: a přesto mají skoro o 6 tisíc víc než ti mladí (a nepočítám osobní příplatky)...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.