Petr Šabata: Učitelům bude potřeba přidat ještě další miliardy

středa 12. září 2018 ·

„Kolem platů učitelů se přihodila jedna velmi nepříjemná věc. A nejde o to, že kantoři nedostali přidáno od 1. září, ale přilepší si až od ledna. V tom se vláda zachovala rozumně. Problém je jinde a je veliký. Řekněme, že dostavba Temelína je proti němu potíž střední velikosti,“ říká Petr Šabata v komentáři pro Český rozhlas Plus.


Petr Šabata (facebook.com)
Šabata mimo jiné říká:

Dlouhodobé debaty o učitelských platech skončily zatím větou v programovém prohlášení vlády Andreje Babiše: „Prosadíme více peněz do školství tak, aby se platy učitelů a nepedagogů na konci volebního období v roce 2021 dostaly minimálně na 150 procent jejich výše pro rok 2017.“ Řeč je o 46 tisících korun a to nevypadá špatně.

I tato vláda tvrdí, že školství a vzdělávání patří mezi její priority, a správně si vyhodnotila, že klíčem k jakémukoliv zlepšení dnešního bídného stavu jsou výborní učitelé. Které za katedry nikdo nedostane, pokud jim nenabídne lákavé platy. Není to podmínka dostatečná, ale nutná.

Ekonom Daniel Münich z vědeckého pracoviště CERGE-EI mnoho let upozorňuje, že platy učitelů je potřeba porovnávat s platy ostatních vysokoškoláků v ekonomice, ne s průměrnou mzdou, a že z tohoto srovnání vycházejí čeští učitelé nejhůře ze všech zemí OECD, prostě jako žebráci – berou jen 56 procent mezd svých stejně vzdělaných kolegů.

A tato skutečnost je ničivá. Za katedru nenastoupí polovina absolventů pedagogických fakult a z těch, co do škol zamíří, uteče do dvou let další polovina.

Až se na večírku absolventů střední školy sejdou v roce 2021 právník, ekonom, lékař, případně programátor, bude jejich průměrná mzda coby vysokoškolsky vzdělaných lidí v soukromém sektoru nějakých 67 tisíc. A jejich kamarád učitel se 46 tisíci si bude rvát vlasy, proč nešel jinam než na peďák, případně proč už dávno ze školy neutekl…

Pravda je taková, že na konci volebního období Babišovy vlády by měly učitelské platy mířit k úrovni 53 tisíc, aby ti šikovní lidé ve školství zůstali, případně aby přišli noví.

Rozpočet to bude stát další desítky miliard. Vláda přitom musí pamatovat i na jiné potřebné věci, jako jsou zdravotnictví, dálnice, nebo boj se suchem a s kůrovcem. Ale Česko není tak bohaté, aby mohlo šetřit na učitelích.


Celý text a komentář ke stažení naleznete zde

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
12. září 2018 v 11:13  

líbivé politické gesto,které nic neřeší

Dávný absolvent ČVUT FEL řekl(a)...
12. září 2018 v 23:15  

A až to někdo bude chtít opravdu zgruntu řešit, poraďte mu prosím, že na školách neučí JENOM absolventi pedagogických fakult. Odborné školství zaměstnává řadu technicky, případně ekonomicky vzdělaných absolventů příslušné VŠ. O nich veřejně a nahlas neuvažuje zatím ani ministr školství.

laimes řekl(a)...
13. září 2018 v 10:16  

dokud nebude provedena reforma školství jsou to vyhozené peníze,musí se oddělit školy státní od soukromých,v soukromých smluvní mzda a ve státní současní tarifní plat,ovšem při plném úvazku 25 hodin a 100% aprobovanosti,prázdniny žáků(dpvolená učitelů) 7 týdnů

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.