Neznají jejich celá jména, ani kde bydlí. V Erku se učí děti dobrovolně

středa 26. září 2018 ·

Daniel Patkaň začal jihlavské centrum Erko navštěvovat ve svých sedmi letech a podle jeho slov mu právě toto nízkoprahové zařízení změnilo život. „Chodím sem už dvanáct let,“ prozradil. Pobyt v centru mu pomohl natolik, že se chce sám do budoucna stát sociálním pracovníkem. Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež pomáhá dětem ve věku od 6 do 26 let. „Pracujeme s dětmi a mládeží, které jsou ohroženy sociálním vyloučením. Jsme anonymní organizace, neznáme celá jména našich dětí, nevíme kde bydlí. Přichází sem a odchází odsud zcela dobrovolně, nemusí nám říkat žádné detailní informace,“ uvedla vedoucí Erka Zuzana Krčálová. Reportáž přináší iDNES.cz.


„Děláme pro ně různé volnočasové aktivity, děti k nám dochází po škole. Nabízíme například doučování a výtvarné a taneční aktivity. Snažíme se, aby efektivně využili svůj volný čas,“ popsala Krčálová. Právě vzdělání je jeden ze základních bodů, které mohou děti a mládež zachránit před chudobou.

Podle průzkumu Charity České republiky, České biskupské konference a společnosti Median chudoba jednoznačně souvisí s dosaženým vzděláním. Podle průzkumu je nejvíce ohrožena skupina mladých lidí bez maturity, jejichž rodiče sami maturitu nemají.

„Čtyřicet procent mladých lidí se základním vzděláním má problém s chudobou, u vysokoškolsky vzdělaných toto číslo klesá na třináct procent,“ uvedl už dříve ředitel Charity ČR Lukáš Curylo.

„Jsem stále student. Studuji dálkově střední odbornou sociální školu,“ prozradil o sobě Daniel. „Potřebuji peníze, takže taky pracuji na vysokozdvižném vozíku,“ dodal. Do budoucna plánuje udělat si bakalářský titul, chvíli cestovat po světě a pak se vrátit zpět do Jihlavy a Erka.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.