Petr Honzejk: Studentské volby ukázaly, že "tenhle Babiš není pro mladý"

středa 26. září 2018 ·

„Totální dominance pirátů se dala čekat. Ale zajímavé je, že Andrej Babiš, či lépe řečeno Babišův kandidát na primátora Petr Stuchlík, by se dostal, i přes olbřímí kampaň, do zastupitelstva jen tak tak. A ostatní by už zůstali pod pěti procenty. Ještě zábavnější jsou výsledky na gymnáziích. Tam vyhrála TOP 09 s KDU a STAN - 26,94 procenta, piráti mají 22,50 procenta, ODS 13,95 procenta, Praha sobě exlidovce Čižinského 13,36 procenta a zelení 5,02 procenta. Babišovo ANO tam totálně propadlo - získalo 2,51 procenta,“ píše k výsledkům studentských voleb Petr Honzejk v Hospodářských novinách.


Přidat popisek
Honzejk mimo jiné píše:

Inu, Andrej Babiš si možná kdysi myslel, že stvořil projekt budoucnosti pro chytré lidi. Ale nějak to nevyšlo. Ne, tenhle Babiš není pro mladý.

Když to jeden vidí, hned lépe chápe to úsilí, se kterým se populisté občas snaží zvýraznit podíl učňovského školství. Na učňácích si vedou lépe (v Praze, byť na malém vzorku, má Babiš skoro 14 procent, Okamura bezmála šest). Kdyby tolik lidí nemířilo k vyššímu vzdělání, to by se to vládlo!

Je samozřejmě potřeba říci, že výsledky - z pohledu celostátní politiky - nutno brát s rezervou. Praha je Praha, trochu stát ve státě. A mezi školami převažovala gymnázia, takže kdyby byl vzorek vyváženější, populisté by mezi mladými dopadli lépe.

Ale přesto: Náznak toho, jak může vypadat politická budoucnost Česka, to je. Například je pravděpodobné, že Andrej Babiš už ví, že náhled mladých zlomí jen těžko. A tak můžeme čekat, že se bude stále více orientovat na starší generaci a na méně vzdělané vrstvy populace.


Celý text naleznete zde
Výsledky studentských voleb naleznete zde

2 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
27. září 2018 v 15:50  

Jak pravděpodobné je, že ti dnešní mladí zestárnou a při té příležitosti dostanou rozum? Nebo aspoň budou mít dospělácké starosti? ////

Kdyby chtěl pan Honzejk získat náznak ještě vzdálenější politické budoucnosti Česka, musel by uspořádat volby v mateřských školkách. ////

laimes řekl(a)...
28. září 2018 v 15:40  

dospějí do věku kdy si více budou vážit zvýšení důchodu a mhd zdarma nežli free jointu mařky

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.