Studentské volby v Praze suverénně vyhráli Piráti. Vládní strany propadly.

středa 26. září 2018 ·

V pondělí 24. a úterý 25. září proběhly na středních školách po celé České republice již po desáté Studentské volby. Středoškoláci vybírali mezi kandidáty do zastupitelstev obcí. S ohledem na povahu systému voleb do obecních zastupitelstev organizátor nezajišťoval celorepublikový sběr a vyhodnocení výsledků. Výsledky jsou proto tentokrát zpracovány a uveřejněny pouze pro volby do Zastupitelstva hlavního města Prahy, kde se tradičně do Studentských voleb zapojuje nejvíce škol.

V Praze se k volbám registrovalo 39 škol. Výsledky jich v termínu odeslalo 32 (z toho 19 gymnázií, 10 středních odborných škol a 3 střední odborná učiliště). Platný hlas odevzdalo celkem 3 076 studentů. Mapa zapojených škol je k dispozici zde.

Největší podíl hlasů (26,01 %) získala Česká pirátská strana, nad hranici deseti procent se dostaly ještě další tři strany, a to TOP 09 a Starostové (STAN) ve spolupráci s KDU-ČSL, LES a Demokraty Jana Kasla – „Spojené síly pro Prahu“ (19,67 %), Občanská demokratická strana (10,79 %) a PRAHA SOBĚ (10,21 %). Mimopražské školy zveřejňují výsledky dle svého uvážení prostřednictvím vlastních kanálů.



„Právě proběhlé Studentské volby potvrdily, že se největší přízni středoškoláků dlouhodobě těší Česká pirátská strana následovaná TOP 09. Stejně jako u předchozího studentského hlasování je velmi výrazný rozdíl ve volebních preferencích gymnazistů, studentů středních odborných škol a učňů,“ uvádí Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách, a dodává: „Strany současné vládní koalice a ty, které její vznik podpořily, v těchto volbách ´nanečisto´ propadly.“

Hlasovací lístky byly pro účely Studentských voleb zjednodušeny, obsahovaly jména stran, hnutí a koalic, jejichž kandidátní listiny byly registrovány k volbám do Zastupitelstva hl. m. Prahy, a jména kandidátů na primátora. S nabídkou dobrovolné účasti v projektu byly osloveny všechny střední školy v Praze. Výsledky zpracovala sociologická agentura Kantar Millward Brown. Do voleb měly možnost se zapojit všechny střední školy. Volit mohli studenti starší 15 let.

Studentské volby se konají před vybranými reálnými volbami. Průzkumy potvrzují, že hlasování „nanečisto“ má pozitivní dopad na zvýšení účasti prvovoličů ve skutečných volbách. Studenti se díky tomuto vzdělávacímu projektu seznamují s principy demokratických voleb a volebním systémem. Učí se rozpoznávat nástroje používané k přesvědčování voličů politiky při předvolebních kampaních a uvědomují si spojitost politiky s médii. Chápou význam vlastní aktivní účasti ve volbách a procvičují si, jak formulovat své názory a obhajovat je v diskuzi. Historicky první Studentské volby proběhly v roce 2010. Na přípravu, průběh a zveřejnění výsledků nemá vliv žádný politický subjekt. Projekt pořádá Jeden svět na školách (JSNS), vzdělávací program společnosti Člověk v tísni.


Další informace naleznete zde

8 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
26. září 2018 v 9:52  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
26. září 2018 v 10:03  

To, co vždy těsně před volbami dělá ve školách ze zahranicí financovaná neziskovka Člověk v tísni, do škol, myslím, z více významných objektivních důvodů nepatří. Z mého pohledu jde i o určitý druh nekalé propagandy mařící řádnou přípravu a průběh voleb v České republice. MŠMT, MVČR, vláda Parlament České republiky, jednotliví zastupitelé i občané by s tím, myslím, měli něco dělat. Parlamentní demokracie vzchází ze svobodných voleb. Nikoli z vůle tzv. neziskovek tyto volby ovlivňovat viz výše.

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
26. září 2018 v 10:17  

Co jsou to ty "Studentské volby nanečisto" organizované vždy několik dnů před řádnými občanskými volbami ze zahraničí financovanou neziskovkou Člověk v tisni?

Podle mého názoru je to především čirá demagogická politická propaganda, která do škol zkrátka a dobře z více důvodů nepatří.

tyrjir řekl(a)...
26. září 2018 v 10:43  

Tuto neděli si Václav Moravec pozval do České veřejnoprávní televize tři sliníčkáre ze tří nejslabších sněmovních stran (ČSSD, Starostové a TOP09) , aby v "demokratické" diskusi řešili osud ČSSD, osud menšinové vlády a osud Parlamentní demomracie v Česku... Shoda na tzv. sluníčkářských tématech byla velká...

Ze zahraničí financovaná neziskovka Člověk v tísni zase pořádá ve školách své volby nanečisto.

Není to VYMÍLÁNÍ MOZKŮ JAKO VYMALOVANÉ?

E.Kocourek řekl(a)...
26. září 2018 v 12:38  

Vymývání mozků péčí veřejnoprávní ČT a neziskovek placených z ciziny? Naštěstí dnes už pouze POKUS o vymývání mozků. Všichni vědí, že ČT lže a proč to činí. ////

tyrjir řekl(a)...
26. září 2018 v 13:27  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Ivo Mádr řekl(a)...
27. září 2018 v 8:48  

O nevyvážených zpravodajstvích ČT má asi každý svoji představu. Slova "pravděpodobně, možná, snad,..." jsou na denním pořádku.
Pravdou taky je, že výsledky "studentských voleb" by měly být medializovány až po vyhlášení skutečných voleb.

tyrjir řekl(a)...
27. září 2018 v 18:47  


Byl bych rád, kdyby se Česká televize a další média soustavněji (vyváženěji) zabývala i jinými názory než těmi sluníčkářskými.

https://www.youtube.com/watch?reload=9&time_continue=4653&v=5Xoiw3xno9E

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.