Dětem z dětských domovů chybí péče psychologů. Dostanou se k nim jen v nejnutnějších případech

úterý 25. září 2018 ·

Nejbližší psycholog, za nímž mohou vyrazit obyvatelé dětského domova v Telči, sídlí v Jihlavě, vzdálené 30 kilometrů. Vzhledem k tomu, že dojíždění je organizačně i finančně náročné, vedení domova děti do ordinace vozí jen v nejnutnějších případech. "Je to hašení požárů, ne pravidelná práce s dětmi, která by odstraňovala jejich traumata," říká ředitel Milan Opravil. Podle zjištění Hospodářských novin je na tom podobně většina z více než 140 dětských domovů.

Klára Chábová (repro ČT)
Na zaslané dotazy odpovědělo třináct krajů, které celkem zřizují 122 dětských domovů. Psychologa zaměstnává čtrnáct procent z nich, většinou na částečný úvazek.

Dostupnější psychologickou péči pro děti z dětských domovů prosazuje například nezisková organizace Mimo domov. Podle její předsedkyně Kláry Chábové může mít případná zanedbaná péče závažné následky. "Z dětských domovů pak vycházejí traumatizované postavy, které skončí na hlavním nádraží na drogách a živí se prostitucí. Nemají žádnou sebeúctu a mají pocit, že je nikdo nechce. Kdyby se jim někdo věnoval, myslet si to nemusí," vysvětluje Chábová.

Při výjezdech do dětských domovů se nezřídka setkává s řediteli, kteří si rizika současného nastavení dobře uvědomují. Na psychologa jim ale chybí peníze. Často se obracejí na sponzory či nadace, protože u zřizovatelů nepochodili.

Chábová by ráda dostupnější psychologickou péči viděla v chystané novele zákona o ústavní péči. Stejně jako větší podporu mladých, kteří dětské domovy opouštějí. Ministerstvo školství by přítomnost psychologa v každém domově považovalo za přínos. Jak to zařídit, ale úřad nenastínil. "Podporujeme personální zabezpečení dětských domovů specialisty a usilujeme o vytvoření podmínek pro jejich pracovní pozice," uvedla mluvčí Jarmila Balážová.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.