130% průměrného platu pro učitele stále zůstává iluzí

úterý 18. září 2018 ·

Další desítky miliard korun ročně by musela vláda ročně přisypat na platy kantorů, mají-li být už do dvou let o třetinu vyšší, než je celostátní průměr, jak to žádají odbory a souhlasí s tím většina stran. Pro představu: průměrný plat v zemi činil v létě téměř 32 tisíc korun, a kdyby se kantoři měli dostat na 130 procent, znamenalo by to pro ně nyní těžko představitelných 42 tisíc v průměru měsíčně. Místo toho se učitelské mzdy přes výrazné zvyšování stále točí právě kolem průměru – koncem roku to má být podle odborářů asi 33 tisíc. Připomíná deník Právo.



„Dynamika platu v národním hospodářství je velkou neznámou. Chceme ale, aby se platy v pedagogických profesích odrazily výrazně od průměrné mzdy. Ale podle našich propočtů k tomu letos zase nedojde,“ řekl Právu šéf školských odborů František Dobšík.

Po vyplacení všech odměn, které mají ještě ředitelé v zásobě, a při splnění všech výdajů, jež vláda slíbila, by se měl průměrný plat učitele v regionálním školství zvýšit ke konci roku na 33 114 korun. Jenže průměrná celorepubliková mzda už v prvním pololetí činila 31 851 korun. I kdyby se na těchto poměrech nic nezměnilo, učitel by bral jen o čtyři procenta víc, než je průměr v zemi.

Konkurenceschopnost kantorského platu by se tak stále nezvyšovala. Jinými slovy: platy nestačí přes rychlý růst předehnat průměr podle plánu odborů. A právě v tom vězí zakopaný pes. Platy ve školách dál nebudou výrazně lákavější než v jiných odvětvích. Už nyní se přitom české školství potýká s nedostatkem učitelů. Český kantorský sbor patří mezi nejstarší ze zemí OECD. Absolventi pedagogických fakult ve značné míře do školství nenastupují a mladí učitelé práci ve školách často vzdávají a odcházejí jinam. A mají kam.


Celý text naleznete v deníku Právo

10 komentářů:

BP řekl(a)...
18. září 2018 v 16:42  

Kdyby v posledních dvou letech nedošlo ke skokovému navýšení platů, propadli by se učitelé na roveň námezdní síly.

Ivo Mádr řekl(a)...
18. září 2018 v 17:35  

"Kdyby v posledních dvou letech nedošlo ke skokovému navýšení platů, propadli by se učitelé na roveň námezdní síly."

Minimální mzdy.

Ivo Mádr řekl(a)...
18. září 2018 v 20:43  

Na 130% učitelé budou jedině tehdy, když se po dobu 5 následujících let bude každý rok přidávat 10%. V úvahu musíme brát růst průměrné mzdy ve všech odvětvích. A o tom nejsem tak plně přesvědčen, že se takto bude ve školství přidávat. Školství je prioritou - jsme přece před volbami.

BP řekl(a)...
18. září 2018 v 21:39  

Ne, na 130% se dostaneme jedině tehdy, když těch 30% budou mít všichni učitelé přidáno hned od ledna příštího roku a pak se každoročně bude přidávat tolik procent, o kolik ostatním vzrostou platy. Jinak je to pořád jen o holubech na střeše (slýcháme to už 30 let!).

laimes řekl(a)...
19. září 2018 v 20:57  

na 130% i 150% se dostaneme snadno jestliže bude 100% aprobovanost a úvazek 28-30 hod týdně

Pavel Doležel řekl(a)...
19. září 2018 v 21:22  

Na 130% se dostaneme jedině tehdy, když se cca 23% učitelů propustí a buď se navýší kapacity tříd, nebo se adekvátně navýší úvazky, nebo se příslušný počet škol zruší. Jak prosté.

BP řekl(a)...
19. září 2018 v 21:48  

Přání je otcem myšlenky!

laimes řekl(a)...
19. září 2018 v 22:33  

polovina zš je nodbytečných,takže zrušit a kdyžtak nabídnout soukromýmsubjektům a pokud bude 100% aprobovanost , zvýší se kvalita výuky,učitelé ve velkých školách budou mít celý úvazem 28 hodin za který mohou kasírovat těch 50 litrů,ostatní si musí jako naopř ve finsku přivadělávat na druhé škole,na poště,v knihovně apod

poste.restante řekl(a)...
20. září 2018 v 10:01  

Při vší úctě.
28 hodin týdně, opravdu pořádně a poctivě odučených, to se dá zvládnout tak rok. Dva roky se to dá vydržet a třetí rok vás odvezou. V lepším případě jen do nemocnice, v horším do blázince, nebo na krchov.
A vím proklatě dobře, o čem mluvím.

Pokud nám jde opravdu o kvalitní vzdělávání dítek, tak bychom měli jít přesně opačným směrem. Pamatuju doby, kdy úvazek byl 19 hodin. To je odpovídající, pokud chce mít například chemikář čas, připravit si před hodinou pokusy.
Měli bychom víc hodin dělit. Hrátky s PHmax ukazují, že z původní záchrany se stane nový bič. Protože vláda a spol. prostě nechtějí navýšit výdaje na školství ALESPOŇ na ta průměrná čísla. Navzdory všem proklamacím.

Takže jo. Pokud chcete ze školství vyštvat i ty poslední zbytky "srdcařů", tak mluvte o navyšování úvazků.
Mám tuhle práci rád. Ale 30 hodin týdne nebudu učit ani za 100 000,-.
Sebe a své zdraví mám totiž radši. Lídl to jistí.

BP řekl(a)...
20. září 2018 v 20:40  

Ano, laimes, také byly u mě roky, kdy jsem dokázala odučit 64 h od pondělí do neděle. Ve škole 34, 8h na vedlejšák a 22 soukromě doma. To ale vůbec nežijete. Pár let jsem to vydržela, ale v 59 letech jsem totálně vyšťavená, už se mi opravdu nechce. Vydala jsem se už do poslední mrtě a do důchodu stále daleko (4,5 roku!). Počítám s Lidlem za domem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.