Za přípravu vraždy vychovatele dal soud tresty od 17 do 24 měsíců

čtvrtek 16. srpna 2018 ·

Třem mladistvým chlapcům, kteří chystali vraždu vychovatele a útěk ze zařízení spadajícího pod výchovný ústav v Hostouni na Domažlicku, uložil pražský vrchní soud nepodmíněné tresty vězení od 17 do 24 měsíců. Mladíci se také musejí podrobit ústavnímu protidrogovému léčení. Včerejší verdikt je pravomocný. Informuje ČTK.



V době skutku, tedy počátkem loňského září, bylo dvěma z potrestaných chlapců 16 a jednomu 17 let. Všichni tři tehdy pobývali v odloučeném terapeutickém zařízení Medvědí kámen.

Podle verdiktu se chlapci loni rozhodli, že usmrtí svého vychovatele, protože se chtěli zmocnit jeho vozu a využít auto k útěku. První z hochů, který s nápadem přišel, nacvičoval útok zabodáváním nože do matrace svého lůžka. Nástroje mu opatřil druhý mladík, který se pro něj vloupal do jídelny. Třetí mladík měl podle plánu předstírat zvracení v koupelně, což mělo vychovatele vylákat po večerce do prázdné umývárny, a umožnit tak provedení vraždy.

Zařízení Medvědí kámen se zaměřuje na chlapce z výchovných ústavů, kteří mají vedle poruch chování také problém se zneužíváním drog. Soudce Král konstatoval, že léčba je tam v podstatě pouze na ambulantní úrovni a že na chlapce neměla žádný efekt. Proto jim uložil léčení v ústavní formě.

Odnětí svobody si mladí lidé do 19 let věku odpykávají odděleně od ostatních odsouzených. Podle statistik Vězeňské služby je k dnešnímu dni ve výkonu trestu 60 mladistvých, z toho sedm dívek. Dalších 25 mladistvých je ve vazbě.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
16. srpna 2018 v 9:43  

pane Komárek,voni se dali na soudničky?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.