Mají být prázdniny kratší? Zrušme je a budeme mít samé geniální lidi, říká s nadsázkou poslanec Rais

pondělí 6. srpna 2018 ·

Má se letní volno zkrátit z dvou měsíců na šest týdnů? Podle příznivce změny, radního Středočeského kraje Zdeňka Seidla (ČSSD), by změna mohla zvýšit klesající úroveň vzdělanosti. Odpůrce nápadu, poslanec ANO Karel Rais, to vidí jako nesmysl. Střetli se v diskusi Českého rozhlasu Plus.

Karel Rais (psp.cz)
Dvouměsíční školní pauza je podle Seidla nevhodná i pro dětské duševní zdraví. „Jsem profesorem neurologie a psychologové mi dokonce říkají, že děti mají z nečinnosti až depresivní stavy,“ tvrdí.

Prý totiž nejde jen o letní prázdniny, ale taky máme zimní, jarní a množství ředitelského volna. „Rodiče mají garantovanou dovolenou měsíc, ale co s tím malým dítětem mají dělat? Pokud nemají prarodiče, musí si otec vzít dovolenou zvlášť, a pak i matka. V těch rodinách, které mají být o volnu pohromadě, to způsobuje velký stres,“ vysvětluje Seidl.

Poslanec ANO a místopředseda Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Karel Rais, tvrdí, že se s dvouměsíční délkou prázdnin rodiče určitě dokáží „poprat“. „Většina dětí přece jezdí na nejrůznější tábory, a to i příměstské, nebo třeba skautské. Rozhodně se délkou prázdnin netrápí. A jestli mají nějaké trauma, tak je pouze z toho, že musí v září zase do školy,“ říká s lehkou nadsázkou.

„Nesouhlasím s tezí, podle které úroveň vzdělanosti klesá s délkou prázdnin. Úroveň souvisí s podfinancováním školství a kvalitou učitelů. Pak se můžeme učit déle. Víte co, zrušme prázdniny úplně a pak bude mít republika samé geniální lidi,“ rýpl si Karel Rais do oponenta.

„Když ale učiteli přidáte, tak ho přece neosvítí Duch svatý a nebude mít víc znalostí,“ kontruje radní Zdeněk Seidl.


Celý text a diskusi ke stažení naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
6. srpna 2018 v 14:58  

úroveň vzdělání zákonitě klesá s délkou prázdnin na zš 3 měsíce na sš4

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.