Fakulty dostanou přidáno, aby vzdělaly víc lékařů. Učitelé by měli brát dvojnásobný plat

čtvrtek 30. srpna 2018 ·

Až o půl miliardy korun ročně by si měly přilepšit lékařské fakulty. Peníze, které dostanou navíc, mají použít ke zvýšení počtu studentů. V českých nemocnicích podle odhadů chybí asi tisícovka lékařů. V některých regionech mají lidé problém najít si praktika, u specialistů zase týdny čekají na vyšetření. Informují Hospodářské noviny.


Robert Plaga (msmt.cz)
Za lékaře, kteří odcházejí do penze, není dostatečná náhrada, část mladých navíc hned po škole odchází do zahraničí. Ministři zdravotnictví a školství za ANO Adam Vojtěch a Robert Plaga se proto rozhodli zvýšit počet absolventů lékařských fakult zhruba o 15 procent. Peníze, které na to budou potřeba, ministři přislíbili v dokumentu, jejž má do konce srpna projednat vláda.

„Chystaná změna směřuje k navýšení počtu lékařů. Je to akční plán, a proto chceme, aby daleko přesahoval jedno volební období,“ řekl ve čtvrtek na neformálním setkání s novináři ministr školství Plaga s tím, že plán je připravený na příštích 11 let. Navýšení počtu studentů má ze státního rozpočtu každoročně podpořit zhruba půlmiliarda korun. Peníze by měly školy použít jak na platy pro učitele, tak na materiální zabezpečení výuky.

Aby měl více studentů kdo učit, je podle něj potřeba pedagogům přidat. Brát by měli dvojnásobný plat.


Text naleznete zde

1 komentářů:

jir řekl(a)...
30. srpna 2018 v 22:10  

Pro koho se budou ti lékaři vzdělávat?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.