Do důchodu odchází dvakrát více učitelů, než kolik jich vystuduje učitelství

úterý 14. srpna 2018 ·

„Počet učitelů odcházejících do důchodu je nejméně dvojnásobný oproti počtu absolventů učitelských studijních programů. A podobné výsledky má k dispozici i ministerstvo. Jakákoli změna se však ve školství projeví až v horizontu pěti, deseti let,“ říká v rozhovoru pro magazín Universitas Miroslav Randa, děkan Fakulty pedagogické ZČU v Plzni a předseda Asociace děkanů pedagogických fakult.

Miroslav Randa (zcu.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Kolik vlastně činí průměrný plat učitelů na pedagogických fakultách?

Na naší fakultě je měsíční tarifní plat odborného asistenta bez vědecké hodnosti, tedy člověka stejně kvalifikovaného jako učitel v regionálním školství, 22 100 korun. To je přesně na hranici zaručené mzdy. Průměrná měsíční mzda všech akademických pracovníků, tedy odborných asistentů, docentů a profesorů, na naší fakultě byla v roce 2017 včetně prostředků z fondu F přibližně 29 000 korun hrubého. Mzdová situace v Plzni je sice nejhorší mezi všemi pedagogickými fakultami, přesto je situace na většině pedagogických fakult v republice prakticky srovnatelná.

Proč myslíte, že právě pedagogické fakulty jsou platově největšími otloukánky?

Pedagogické fakulty nejsou primárně vědeckými fakultami s vysokými výkony ve vědě. Mohou jen těžko hledat ve větší míře další zdroje svého financování třeba v aplikovaném výzkumu. Zároveň společnost od pedagogických fakult očekává, že budou garantem kvalitní přípravy dostatečného počtu kvalifikovaných učitelů pro regionální školství. Už dnes pociťujeme silný nedostatek aprobovaných učitelů fyziky, chemie, informatiky, angličtiny i dalších předmětů a situace se podle analýz naší fakulty i podle analýz Plzeňského a Karlovarského kraje bude dále zhoršovat, pokud nedojde k systémovým změnám.

Jaká platová výše by byla podle vašich představ dostačující?

Jsme v situaci, kdy by pro nás bylo velkým pokrokem nastavení mzdových tarifů odborných asistentů na úroveň učitelů základních a středních škol a zvyšování mezd souběžně se zvyšováním mezd učitelů v regionálním školství.

Pokud se situace nezlepší a MŠMT platy učitelů pedagogických fakult nezvýší, co bude vaším dalším krokem? Jste připraveni nějak protestovat, třeba i stávkovat?

Ministerstvo i pan ministr osobně si uvědomují závažnost situace a připravují i ve spolupráci s fakultami připravujícími učitele jednotlivé kroky k postupnému zlepšení současného stavu. Jsem proto mírným optimistou.

I kdyby se však přesto situace nezlepšila, stávku neplánujeme a nepřipravujeme. Je třeba ovšem počítat s odchody těch nejlepších akademiků mimo oblast přípravy budoucích učitelů, a to i do regionálního školství. Jak jsem řekl, v regionálním školství je už nyní nedostatek pedagogů, a přitom vyšší mzdová úroveň. Nedostatek kvalifikovaných učitelů bude v příštích letech ještě narůstat. A jakmile nastane odliv pracovníků z fakult vzdělávajících učitele, je otázkou, kdo pak bude učitele učit.


Celý rozhovor naleznete zde

6 komentářů:

laimes řekl(a)...
14. srpna 2018 v 7:32  

učitelů na pracácích jest dostatek

laimes řekl(a)...
14. srpna 2018 v 9:20  

učitelé by měli chodit do důchodu v 55 letech

Ivo Mádr řekl(a)...
14. srpna 2018 v 9:27  

"učitelů na pracácích jest dostatek"

Ale z 90% to nebudou žádní noví nástupci Komenského. Pověst některých překračuje mnohdy hranice okresu a kraje.

"učitelé by měli chodit do důchodu v 55 letech"

Stačila by výsluha jako u ozbrojených složek, příspěvek na bydlení,.....

laimes řekl(a)...
14. srpna 2018 v 13:30  

jistě na pracácích jsou jen staří a neschopní....

BP řekl(a)...
14. srpna 2018 v 22:10  

Proč se onoho času trhly VŠ od tarifních tabulek ostatních pedagogických pracovníků?
Pozdě bycha honit!

laimes řekl(a)...
17. srpna 2018 v 10:23  

BP/ aby prof měli 100 litrů a asáci 25 a makali za ně

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.