Vysoké školy požadují navýšení rozpočtu o více než dvě miliardy

středa 25. července 2018 ·

Předseda České konference rektorů (ČKR) a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima požaduje, aby vysokoškolský rozpočet příští rok vzrostl alespoň o 2,2 až 2,4 miliardy korun oproti letošku. Současný návrh, který počítá s navýšením o 1,8 miliardy, je podle něj nedostatečný. Zástupci vysokých škol by chtěli získat tři miliardy korun navíc, jsou ale připraveni i ke kompromisu, řekl Zima na dotaz ČTK.

Tomáš Zima (cuni.cz)
Akademici o tom podle něj budou s politiky vyjednávat dál asi v druhé polovině srpna. Navýšení rozpočtu vysokých škol (VŠ) je i jednou z priorit ministra školství Roberta Plagy (ANO). Celkově by chtěl prosadit růst o 2,5 miliardy korun oproti letošku, sdělila ČTK jeho mluvčí Jarmila Balážová. Letos mají vysoké školy rozpočet 24,6 miliardy Kč. "Také současně říkám, že podstatnější než jednorázové navýšení rozpočtu pro VŠ je pro mě střednědobý výhled a každoroční nárůst minimálně o miliardu," uvedl ministr.

Zima už o rozpočtu na příští rok jednal s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) a premiérem Andrejem Babišem (ANO). Upozornil je na to, že mzdy na vysokých školách rostou pomaleji než ve veřejné správě a rozpočet vysokých škol do loňska několik let stagnoval. Vysoké školy se obávají odchodů svých pracovníků a ztráty konkurenceschopnosti. Podle Zimy je proto třeba, aby se rozpočet vysokých škol dál výrazněji navyšoval, a to alespoň o 2,2 až 2,4 miliardy korun.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.