Vítězný únor, srpnová invaze ani mnichovská dohoda nic neříkají polovině mladých, ukázal výzkum

středa 25. července 2018 ·

"Je to vážné společenské ohrožení, ti lidé budou brzy volit a přitom jsou snadno manipulovatelní, mohou podléhat extremistickým ideologiím," říká ředitel společnosti Post Bellum Mikuláš Kroupa k výsledkům průzkumu, který mapoval povědomí o zlomových historických událostech 20. století. Z výzkumu, který pro Post Bellum mezi tisícovkou dotazovaných uspořádala agentura NMS Market Resarch, vyplynulo, že vědomostí o událostech formujících osudy Československa mají nejméně mladí lidé. Informuje Aktuálně.cz.


Nejmladší věková skupina dopadla ve znalostech celkově nejhůře, nicméně její "ztráta" na skupinu lidí starých 25-34 let byla poměrně těsná.

Podle zakladatele Paměti národa a ředitele sbírky Post Bellum Mikuláše Kroupy se Češi musí naučit vyprávět dětem a mladým lidem historii zajímavě. "Záleží na učitelích a rodičích, jak a o čem s dětmi mluví. Potíž je, když události chápou jako kapitolu v učebnici a neznají příběhy, které dokážou zaujmout," říká Kroupa.

Sám odhaduje, že zhruba 200 tisíc dětí a mladých lidí převážně z učňovských oborů a technických průmyslovek považuje historii za okrajové a pro jejich život nezajímavé téma. "Je to vážné společenské ohrožení, ti lidé budou brzy volit a přitom jsou snadno manipulovatelní, mohou podléhat extremistickým ideologiím," vysvětluje Kroupa.


Celý text naleznete zde
Závěrečnou zprávu z výzkumu naleznete zde

3 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
25. července 2018 v 22:48  

Odhaduji, že autorovi mnohem více vadí ty extremistické ideologie nežli manipulovatelnost žáků a studentů bez relevantních vědomostí. Přitom je mnohem pravděpodobnější, že mladí neználkové sednou na lep ideologiím mainstreamovým - vždyť jsou jim mnohem více vystaveni. ////

Ano, Češi se musí naučit vyprávět dětem a mladým lidem historii. Avšak lze očekávat, že dětem a mladým lidem budou tu historii vyprávět jejich prarodiče úplně jinak, nežli jejich rodiče. Stejné události, ale ze zcela jiného pohledu. ////

Že zhruba 200 tisíc dětí a mladých lidí převážně z učňovských oborů a technických průmyslovek považuje historii za okrajové a pro jejich život nezajímavé téma? Klídek - vůbec nejde o historii. Ty děti považují za okrajové a nezajímavé téměř všechny školní předměty. Napadá někoho, jak dětem naznačit, že se mýlí? ////

Připadají někomu mladí neználkové jako vážné společenské ohrožení? Heleďte, znám několik učitelek, které (například) o dílech Orwella vědí jenom to, co si přečetly v nějakých výcucech z výcuců, a přitom z toho u maturit zkouší nebohé studenty. A tyhle volí už dlouhé roky ... ////

Ivo Mádr řekl(a)...
27. července 2018 v 12:31  

...vyplynulo, že vědomostí o událostech formujících osudy Československa mají nejméně mladí lidé.

A bylo tomu v historii jinak? Každopádně se vytrácí osobní zkušenost. Ta zprostředkovaná všemi možnými metodami a formami práce je pak evidentně méně účinná. V letech 1948 -1989 pak byla výuka dějepisu ovlivněna ideologicky. A zachrání v současnosti povědomí o letech 1918.1938.1968,1989 hodina výuky v prvním ročníku na většině SŠ? Aspoň studenti gymnázií to mají znát.

laimes řekl(a)...
27. července 2018 v 13:28  

v dnešní vyšinuté době bych se těmto tématům vyhnul nebo žákům nadiktoval něco z ústrku

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.