„Vyšší platy učitelů: Sliby, sliby, sliby“. Plat učitele je o třetinu nižší než výdělek vysokoškoláka ve státní sféře

pondělí 11. června 2018 ·

Nová studie think-tanku IDEA nazvaná Vyšší platy učitelů: sliby, sliby, sliby, kterou mají Hospodářské noviny k dispozici, upozorňuje na to, že vládní závazky brzkého zvýšení učitelských platů trpí stejnými nedostatky jako v minulosti: nejsou úplně jasné, mění se v čase, nejsou zohledněny v rozpočtových výhledech a neberou dostatečně v potaz průběžný dynamický růst ostatních mezd a platů.


Daniel Münich (youtube.com)
Průměrný plat učitele je zhruba o třetinu nižší než průměrný výdělek vysokoškolsky vzdělaného zaměstnance státní sféry. Za poslední rok se změnilo jen velmi málo, přestože pedagogové viděli na konci loňského roku na svých výplatnicích o pár tisíc víc. Podle údajů MŠMT si učitel s praxí kratší než 12 let loni vydělal měsíčně 24 020 korun hrubého, po listopadovém zvýšení o 15 procent se mu plat zvedl o 3600 korun. Ve srovnání s ekonomicky nejvyspělejšími zeměmi OECD se ale stále drží na nejnižší příčce.

Výzkumníci z IDEA upozorňují, že průměrný plat učitelů byl loni nadále o více než 20 procent nižší, než činí jeho průměr u vysokoškolsky vzdělaných úředníků, policistů a dalších zaměstnanců veřejného sektoru. Navíc ani u oceňování kantorů formou odměn to není lepší. Průměrný podíl odměn na celkovém platu byl u učitelů loni o pětinu až čtvrtinu nižší, než byl průměr u jiných vysokoškolských profesí veřejného sektoru.

Ministr školství chce, aby v roce 2021 dosáhly učitelské platy úrovně 150 průměrné mzdy v Česku. „To by vyžadovalo, aby jejich průměrná úroveň ročně rostla o čtyři až osm procentních bodů rychleji, než v ekonomice porostou platy vysokoškolsky vzdělaných, a to po dobu deseti, respektive pěti let, podle toho, jak velká bude politická vůle a jak rychle se podaří ve státním rozpočtu dodatečné peníze zajistit,“ řekl k tomu ekonom a spoluautor studie Daniel Münich.

Celý text naleznete zde
Studii think-tanku IDEA naleznete zde

14 komentářů:

Unknown řekl(a)...
11. června 2018 v 11:00  

v německu se učitelský plat rovná průměrnému platu,takže
" slezte z té višně vážení"

Radek Sárközi řekl(a)...
11. června 2018 v 13:14  

V Německu mají učitelé 98 % platu vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců...

Tomáš Barták řekl(a)...
11. června 2018 v 15:01  

Mnohokrát jsem psal:
Jaký je průměrný plat vysokoškolsky vzdělaných a státem placených lékařů, soudců, právníků, policistů, hasičů, vojáků, úředníků? Nikde a nikdy jsem se to nedozvěděl.
Zajímalo by mě ale, kde se v této hierarchii pohybují učitelé? Je to někde na chvostu? Pokud ano, jaké je jejich platové ohodnocení?
Pokud jsme nahoře, kde?
Jedině tvrdá data mohou někoho přesvědčit.

Tomáš Barták řekl(a)...
11. června 2018 v 15:02  

Ale politiky asi ne... Ti jen slibují. Ve státě se pořád slibuje, protože pořád se blíží nějaké volby.

Unknown řekl(a)...
11. června 2018 v 16:31  

Příloha č. 3 k nařízení vlády č. 564/2006 Sb. týká se úředníků a hasičů
vojáci a policisté jsou ve služebním poměru mají svoje tabulky
soudci jsou zcela nezávislí platy si určují "sami"

Unknown řekl(a)...
11. června 2018 v 16:47  

radku musíte srovnávat srovnávatelné
u nás je prům mzda 30 000 v německu 90 000
učitel se pohybuje od 90 do 110 000 podle stupně a typu školy,
takže plat našich učitelů by se měl pohybovat v této relaci,
ještě doplním že se tam jedná o plný úvazem,který tam při 100% aprobovanosti všichni mají,to že tam mohou učit pouze učitelé a ne kosmetičky,bc slečny a inž zemědělství,to je tam samozřejmost

Radek Sárközi řekl(a)...
11. června 2018 v 20:10  

Ale ono je to srovnatelné - jde totiž o analýzu OECD, která srovnává relativní výši platů nikoliv absolutní:

http://www.pedagogicka-komora.cz/2017/12/ceske-skolstvi-je-dlouhodobe.html

"Poměr platů učitelů na 2. stupni ZŠ vůči platům jiných vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců činil v ČR 55 %, což je nejnižší podíl ze všech zemí OECD a EU. Průměr OECD činí 85 % a EU 86 %. Například v sousedním Polsku je to 83 %. Aby se platy českých učitelů dostaly na průměr EU, musely by vzrůst o 56 %. Viz tento článek."

BP řekl(a)...
11. června 2018 v 20:57  

Neměli jsme dostat od září přidáno dalších 15%?

Naráz se mluví jen o 10% od ledna. Co takhle nějaká stávka? Nebyla by?

Unknown řekl(a)...
12. června 2018 v 9:19  

bp/ kdo a proč by stávkoval? máme minimální nezaměstnanost komu se nelíbí může jít bez problémů jinam ,jinak v chudých regionech je učitelský plat považován za královský

Kvaternion řekl(a)...
12. června 2018 v 9:58  

To, že vůbec někdo může vážně použít tak stupidní "argument" jako "proč by se měly učitelům zvyšovat platy, pokud se jim to nelíbí, ať jsou dělat něco jiného", ukazuje, jak tristní je vzdělanost české populace.

Radek Sárközi řekl(a)...
12. června 2018 v 14:14  

http://www.pedagogicka-komora.cz/2018/05/skolstvi-o-zebracke-holi-aneb-25-let.html

Unknown řekl(a)...
12. června 2018 v 16:36  

kvaternion/ a čím se učit profese liší od ostatních? když jsem nemohl z uč platu uživit rodinu rak jsem měl dva roky druhou práci a když se to nedalo stíhat tak jsem ze školství odešel

Kvaternion řekl(a)...
12. června 2018 v 17:13  

laimes28: učitelská profese je specifická v řadě věcí, to je však v tomto kontextu irelevantní. Kritizovaný "argument" je chybný vzhledem k jakékoli profesi.

Unknown řekl(a)...
12. června 2018 v 17:53  

uč profese není nic výjimečného ke to poctivé "řěmeslo" buď naučím nebo nenaučím

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.