Přehlídka nejlepších odborných prací středoškoláků, 15-17. června

středa 13. června 2018 ·

Přehlídka toho nejlepšího, co dokázali středoškolští studenti v rámci soutěže Středoškolská odborná činnost (SOČ) vytvořit na poli odborné práce a vědy, se bude konat ve dnech 15. až 17. června v Olomouci. V rámci 40. celostátní přehlídky SOČ bude prezentováno a hodnoceno téměř 280 titulů soutěžních prací.


Z tohoto vysokého počtu uveďme alespoň: Pozoruhodná fyzika létajících kvádrů, Souboj titánů: behaviorální interakce dvou invazních druhů raků, Plasty – hrozba budoucnosti, Politická (ne)moc sportu 21. století aj. Témata prací si studenti volí sami, zcela svobodně na základě svého zájmu. V porotách zasedne 90 odborníků z vysokých, středních a dalších typů škol, odborných a vědeckých institucí.

Nejlepší autory samostatných prací navrhnou předsedové odborných porot na navazující zahraniční soutěže na třech kontinentech – v USA, Číně a v Evropě, na kterých naši studenti přes obrovskou mezinárodní konkurenci získávají téměř každoročně ocenění. Jen v soutěži Intel ISEF, která je považována za nejprestižnější středoškolskou badatelskou soutěž na světě a každoročně se jí účastní autoři téměř 1700 projektů ze 70 zemí, jsme získali za uplynulých 21 let celkem 23 hlavních a zvláštních cen. Další zlatou a stříbrnou medaili přivezli reprezentanti SOČ letos v dubnu ze soutěže vědeckých prací BYSCC 2018 v čínském Pekingu, které se ČR účastní od roku 2004 díky spolupráci s Českým svazem vědeckotechnických společností. Na další zahraniční soutěžní a nesoutěžní aktivity vyjíždějí studenti o prázdninách a hned v září se koná nejprestižnější evropská vědecká soutěž EUCYS v irském Dublinu.

Do Olomouce jsme pozvali již tradičně studenty ze Slovenska a naopak Češi se v dubnu účastnili slovenské celostátní SOČ. Novinkou je letos účast hostů z Číny – tři studenti, kteří budou prezentovat své projekty, a jejich pedagogové budou nabízet nepochybně zajímavé srovnání českých a čínských soutěžících.

Celostátní přehlídka 40. ročníku soutěže Středoškolská odborná činnost bude slavnostně zahájena v pátek 15. června 2018 v 17:00 hodin v aule Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Rádi vás uvítáme na veřejných obhajobách soutěžních prací v budově hostitelské školy (Slovanské gymnázium v Olomouci, Jiřího z Poděbrad 13) v sobotu 16. června a rovněž na odpolední prezentaci prací formou posterů v prostorách gymnázia, která bude příležitostí pro žáky základních a středních škol, ale i pro veřejnost seznámit se s projekty studentů z 18 soutěžních oborů.

V neděli 17. června 2018 v 13:30 hodin budou v konferenčním sále Moravské vysoké školy Olomouc vyhlášeny výsledky soutěže a v každém z 18 soutěžních oborů předány ceny laureátům a dalším úspěšným autorům soutěžních prací SOČ 2018.

Zdroj: Tisková zpráva NIDV

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.