Pražští páťáci vydávají svou knížku Tajemství úplňku

sobota 2. června 2018 ·

Žáci páté třídy ze Základní školy Petřiny-sever vydali knihu Tajemství úplňku, kterou sami napsali. Kniha vznikla v rámci projektu na podporu finanční gramotnosti, výtěžek jde na charitu. Záměr podpořil také školský ombudsman Ladislav Hrzal. Na vznik knihy získali žáci 5. A. ze Základní školy Petřiny-sever v rámci projektu půjčku 3000 korun. Smyslem projektu je naučit děti realizovat podnikatelský záměr od počátku včetně přehledu nákladů, výnosů, vrácení půjčky i jeho následné propagace.

Ladislav Hrzal (msmt.cz)
Dalším smyslem vydání knížky bylo vydělat si na celotřídní výlet do zahraničí a v rámci charitativní činnosti adresně pomoci těžce zdravotně postiženému chlapečkovi, kterého žáci ze ZŠ Petřiny-sever podporují už delší čas.

"Obdivuji nejen nápad napsat knihu, ale i téma knihy Tajemství úplňků a cíl, který jste si dali - vydělat peníze na zájezd do Legolandu a také na pomoc postiženému chlapečkovi. Dobře vím, jakou práci dá sbírání materiálu, jeho třídění, zpracovávání, sepisování, přepisování a upravování, než je hotový rukopis. Že jste to dotáhli až k vydání knihy, je důkazem vaší trpělivosti a nadšení, s jakým jste se do práce pustili. Gratuluji vám k tomu,“ popřál žákům na křtu knížky školský ombudsman Ladislav Hrzal a pokračoval: „Samotné knížce přeji, ať potěší čtenáře a třeba i někoho inspiruje k podobnému činu. Vám pak doporučuji, abyste si knížku po přečtení někam dobře uschovali, třeba k vysvědčení. Ona je vlastně takovým vysvědčením toho, co jste v 5. třídě dokázali. Za deset, dvacet nebo i víc let vám pak připomene nejen školu, učitele a spolužáky, ale i všechno, co jste při vzniku knihy prožili," dodal školský ombudsman Hrzal.

Se samotným tématem a vývojem příběhu pomohla žákům autorka dětských knih Ilona Fišerová, která je instruovala, jak psát například jednotlivé kapitoly. Příběhem je školní výlet jedné třídy do Prahy, kde učitelka svým žákům ukazuje různé památky a sochy. K soše Černého rytíře na Mariánském náměstí se ale děti nechovají moc slušně, ta proto celou třídu prokleje, přičemž se duše každého jednoho z nich dostane do jedné sochy, jejíž příběh pak žijí. Děti tak mají možnost čerpat z toho, co kolem sebe jako sochy vidí, přičemž se vždy o úplňku dostávají navíc do doby, ve které jejich „hostitel“ žil, a mají tak možnost určitou etapu jeho života prožít. Tím postupně odhalují, kdo vlastně – kterou sochou a historickou postavou – ve skutečnosti jsou. Co se stane pak, se dočtete v právě vycházející knížce Tajemství úplňku, která je nejen knížkou poučnou, u příběhu každé sochy je také mapka s jejím popisem a ilustracemi, ale také se sociálním přesahem, protože vykresluje děti bohaté, rozmazlené, chytré i chudé. Lze se zde setkat také s momentem šikany, což je jakýmsi citlivým vzkazem, jak se mají a nemají děti k sobě chovat.

Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.