Podle předběžných propočtů by si měli učitelé od ledna přilepšit o 2000 až 3500 korun hrubého měsíčně.

čtvrtek 21. června 2018 ·

Vyplývá to z propočtů školských odborů na základě dohody s vládou o rozpočtu pro příští rok, že tarifní mzdy se zvednou pedagogům o 10 procent. V průměru o dalších pět procent se mají navýšit další složky platu, ale zatím není jasné, jak se budou rozdělovat. „Chtěli jsme původně, aby veškeré 15procentní navýšení šlo jen na tarify. Ale původní záměr ministerstva financí byl, aby do tarifů šlo nula a zbytek do pohyblivé složky platu. Teď je dohoda, že na tarify půjde deset a na ostatní pět procent,“ řekl včera Právu šéf školských odborů František Dobšík.


František Dobšík (repro ČT)
Navýšení o deset procent na tarifech by podle propočtů odborů znamenalo, že třeba začínající učitelka v mateřské škole zařazená do 9. platové třídy by si ze současných 24 810 hrubého polepšila na 27 920 korun. Její kolegyně s praxí přesahující 32 let by poskočila z 28 650 na 31 520 korun.

Začátečník v základní a střední škole je obvykle řazen do 12. platové třídy a pobírá tak základ 26 020 hrubého, ale po novém roce by dosáhl na 28 620.

Nejzkušenější kantoři pak na pásce už nebudou mít 33 930, ale 37 320 měsíčně. A takový začínající učitel odborného výcviku v desáté platové třídě, který má nyní tarif 25 020 korun, dostane 27 520 korun. Ti nejostřílenější by se posunuli z 29 400 korun na 32 340 hrubého.

Na příplatky a odměny ale nemusí dosáhnout všichni stejně. Ani teď není zcela jasné, jak se bude zbývajících pět procent rozdělovat. „Teď není nikdo schopen k tomu nic říct, protože jednání ještě ani nezačala, ta začnou až od září,“ uvedl Dobšík.

Ve hře je, že by se pohyblivá složka určila na zvýšení příplatku za třídnictví, na odměny, o nichž rozhoduje ředitel, nebo třeba na podporu učitelů, kteří připravují začínající pedagogy.

Trhlinou v připravovaném rozpočtu jsou platy nepedagogických pracovníků, jako jsou uklízečky, kuchařky, školníci apod. „Tam jenom dvě procenta navíc nic neřeší. Už teď nemůžete sehnat třeba kvalifikovanou kuchařku,“ uvedl Dobšík.

Celý text naleznete v dnešním Právu

5 komentářů:

Eny Gma řekl(a)...
21. června 2018 v 11:17  

Nikdo vám nedá více, než my vám slíbíme!!!

turistao 982 řekl(a)...
21. června 2018 v 13:43  

Slibem nezarmoutíš - jako mnohokrát předtím

BP řekl(a)...
22. června 2018 v 17:26  

Už zase jen kecy o přidávání. Mladí kantoři ale na nic nečekají a odcházejí za lepšími financemi. Školství jen dotahuje průměr ve státě. Nikam jsme se neposunuli a přidat procenta do nadtarifních složek znamená, že ve výplatě nikdo neuvidí ani korunu navíc. To už tady bylo mnohokrát.

BP řekl(a)...
22. června 2018 v 17:27  

Jestli máme dostat přidáno, musí jít vše do tarifu. Nadtarifní složky jsou pouze deklarací na papíře.

vstek řekl(a)...
23. června 2018 v 17:36  

A kolik dostanou učitelky. :-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.