Nejdůležitější při vzdělávání je lidský přesah, shodli se vítězové ceny Global Teacher Prize Czech Republic

pátek 15. června 2018 ·

Vítězkou prvního ročníku ceny Global Teacher Prize Czech Republic (GTP CR) se stala Kateřina Vrtišková ze ZŠ Jílové u Prahy. Porotu oslovila její zacílená a relativně náročná výuka, organizovaná tak, aby se děti učily samy objevovat svět a mohly pracovat svým individuálním tempem. Z hodiny, kterou měli porotci možnost zhlédnout, bylo evidentní, že žáci se učí s radostí, mají nadstandardní návyky a dovednosti, dokáží pracovat samostatně i ve skupině, domlouvat se mezi sebou a respektovat se.


Na druhém místě se umístila Petra Šubrtová ze ZŠ Petřiny sever. Předseda odborné poroty Lumír Al-Dabagh vyzdvihl především způsob její výuky – to, jakým způsobem předkládá dětem náročná témata, jak je propojuje s jejich životem, nezjednodušuje je, nechává je dětem zažít a usiluje o to, aby je dokázaly pochopit přes vlastní prožitek, což v sobě skrývá osobnostně-sociálně, resp. morálně rozvojový potenciál.

Třetí místo obsadila Kateřina Sládková ze ZŠ Za Nadražím z Českého Krumlova. Porota ocenila, jakým způsobem dokáže při výuce propojit téma globálních změn se čtenářským cílem a formou skupinové práce zapojit všechny žáky do zvolených aktivit, které směřují k danému cíli lekce. Zaujala ji konstruktivisticky pojatá výuka, při níž byl kladen důraz na vyjádření vlastního názoru dětí.

Hana Matoušů, koordinátorka pro GTP CR, EDUin, shrnula vyhlášení prvního ročníku ceny GTP CR: “Těší nás, že se nám daří cenu GTP CR etablovat v rámci odborné i laické veřejnosti a že je vnímána jako ocenění učitelské profese, což symbolicky ukázalo i závěrečné standing ovation, kterým všichni přítomní bouřlivě poděkovali letošním finalistům. Ti se, bez ohledu na to, jaký předmět a jak staré žáky vyučují, shodují na tom, že tím nejdůležitějším, co chtějí svým žákům předat, jsou morální hodnoty, schopnost samostatného úsudku a zájem o dění kolem nich.“

Celý text naleznete zde

8 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
15. června 2018 v 16:05  

Co je to ten "lidsky presah"?

Unknown řekl(a)...
15. června 2018 v 19:00  

panebože!

Unknown řekl(a)...
15. června 2018 v 20:35  

Chápal bych to jako "sebepřekročení". Učitel musí vyjít ze sebe, aby mohl být dobrým facilitátorem .. nešťárat se jen ve svých zraněních a v pýše. Nevzhlážet jen ke svým znalostem. Musí sloužit vedením žákovy poznávací a sebezkušenostní cesty .. Omlouvám se všem kdo žijí v jimém vzdělávacím modelu a taky všem, kterým to zní cize.

Radek Sárközi řekl(a)...
15. června 2018 v 22:20  

Vítězkám gratuluji. :-)

Radek Sárközi řekl(a)...
16. června 2018 v 11:21  

Předseda odborné poroty Lumír Al-Dabagh. Znáte ho? Pokud ne, zde naleznete základní informace o něm:

Lumír Al-Dabagh, odborný konzultant EDUin

Vystudoval Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou na ČVUT a Fakultu informatiky a statistiky na VŠE. V devadesátých letech založil a vedl IT firmu na implementaci informačních systémů v průmyslových podnicích. Od roku 2000 je ve vrcholovém managementu strojírenských firem. Problematice vzdělávání dětí a dospělých se věnuje jako svému koníčku.

http://www.eduin.cz/lumir-al-dabagh-odborny-konzultant-eduin/

tyrjir řekl(a)...
16. června 2018 v 14:57  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
16. června 2018 v 18:04  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
16. června 2018 v 23:11  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.