Matematika je základní gramotnost, říká nová šéfka Cermatu. Odmítá, aby zkouška měla víc obtížností

středa 6. června 2018 ·

Nová šéfka Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Michaela Kleňhová chce zachovat jednotnou úroveň maturitní zkoušky pro všechny žáky všech oborů i povinnou maturitu z matematiky. Plánuje také kompletní revizi přípravy dosavadních testů, aby se v budoucnu předešlo dalším chybám v zadání. Informuje Aktuálně.cz.


Michaela Kleňhová (statistikaamy.cz)
Někteří odborníci však považují chyby samotné spíše za okrajovou záležitost a problém je podle nich v plošném nastavení testů. "Cermat jako realizátor projektu nemá přesně definovány své kompetence, což mu umožňuje například svévolně měnit podobu i náročnost testů z roku na rok podle představ jeho aktuálního vedení," tvrdí v rozhovoru pro Aktuálně.cz například David Souček ze společnosti Kalibro.

To Kleňhová odmítá, podle ní je koncepce maturitní zkoušky věcí ministerstva a testy vycházejí z rámcových vzdělávacích programů. "K diskusi je tedy spíše to, co od maturity očekáváme - pokud má být maturita garancí základních znalostí, kterých má dosáhnout žák maturitního oboru, pak by měla být společná část maturitní zkoušky jednotná pro všechny žáky maturitních oborů," říká a nesouhlasí tak s názory, že by maturita mohla mít více úrovní. Právě ministr v demisi Plaga uvažuje o tom, že by matematika měla mít lehčí a těžší variantu.

Kleňhová je také zastánkyní povinné maturitní zkoušky z matematiky. "Myslím si, že znalost základů matematiky spolu se znalostí mateřského jazyka a cizího jazyka je základní gramotností, kterou by měl mít každý absolvent maturitního oboru střední školy," řekla. Vysoká neúspěšnost studentů podle ní tkví především v tom, že neumějí matematické znalosti uplatnit v praktických příkladech.

Není přesvědčená ani o tom, že by testy byly příliš těžké, jak tvrdí někteří kritici. Například ředitelé některých osmiletých gymnázií prý volali po větší náročnosti testů. Stejně tak by ráda zachovala dosavadní formu jazykových testů, tedy didaktický test, sloh a ústní zkoušku.

Celý text naleznete zde

7 komentářů:

Unknown řekl(a)...
6. června 2018 v 8:19  

Je naprosto bez diskuse, že matematika patří mezi základní gramotnost, ale - s odpuštěním - co se má nějaká úřednice co vyjadřovat k tomu, zda by matematika měla či neměla mít víc obtížností.
Jak je vidět, CERMAT prosazuje vlastní vzdělávací strategii, ale i politiku vzdělávání.

Tajný Učitel řekl(a)...
6. června 2018 v 20:20  

Nástroj se stane pánem. Česká post soc politika a úřednictvo.

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
6. června 2018 v 21:59  

A to je zase nějaká expertka? Tady to školství řídí každej vozembouch, akorát Ministerstvo mládeže a kosmonautiky na to tak nějak kácí!

tyrjir řekl(a)...
6. června 2018 v 22:11  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
mirek vaněk řekl(a)...
7. června 2018 v 7:35  

Nová ředitelka příjemně překvapila. Nezveličuje chyby předchůdců. A nesmysly o dvojí maturitě odmítá. Je to její názor. Má právo ho vežřejně říkat i když se to mnohým pohrobkům totality nelíbí.
Stejně bude nakonec rozhodovat anonymní ministerský úředník či politik, tak jako v minulýh případech.
Jen mi vadí to neustálé omílání využití matematiky v praxi. Vracíme se do USA první poloviny 20. století. To je to proklamované školství pro 21 století. O výuce matematiky chtějí rozhodovat lidé, jejichž rozhled končí u trojčlenky.

Tajný Učitel řekl(a)...
7. června 2018 v 10:09  

...paní ředitelka má právo říkat svůj názor... stejně jako ředitel hygienické kontroly má právo vydat komuniké, že nemá rád Romadur.

tyrjir řekl(a)...
8. června 2018 v 12:41  

Povinná maturita z matematiky není pochybná. Osvojení mateřštiny a logického a matematického uvařování jspu samozřejmým základem kloudného vzdělávání. Jednotná státní maturita pro všechny typy SŠ je jasný nesmysl. Neschopnost MŠMT zajistit obsahově diferencovaně maturitní zkoušky pro různé typy SŠ je do očí bijící. Povinná maturitu z matematiky by měla být časově posunuta/odložena, dokud se to MŠMT nepodaří.

NOVÁ ŘEDITELKA CERMATU V TÉ MINISTERSKÉ NESCHOPNOSTI, BOHUŽEL, SE ZVLÁŠTNÍ VERVOU POKRAČUJE A NASAZUJE JÍ NOVOU KORUNU.

J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.