Kraje chtějí zavedení jednotné bodové hranice při přijímacích zkouškách na střední školy

čtvrtek 7. června 2018 ·

Zavedení minimální jednotné bodové hranice při přijímacích zkouškách na střední školy požaduje po ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy Asociace krajů ČR. Její zástupci se na tom shodli při svém zasedání ve Velehradě na Uherskohradišťsku. Opatření má zabránit pozdějšímu neúspěchu studentů u maturit. Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) dnes ČTK řekla, že by hranice měla platit pro všechny střední školy bez ohledu na zřizovatele, a to v prvním i ve druhém kole přijímacích zkoušek.


Ivana Stráská (kraj-jihocesky.cz)
"Touto cestou lze eliminovat to, aby se na střední školy nedostávali lidé, kteří opravdu nemají na to, aby potom tu maturitu udělali. Zároveň jsme řešili i problém, který se začíná objevovat, a to, že některé děti skončí po základní škole a už nepokračují dál v žádné formě studia a jdou na úřad práce. Vidíme to jako velké riziko pro budoucnost společnosti, protože nějakou kvalifikaci by měli mít všichni," uvedla Stráská.

Hejtmani naopak uvítali vládou schválených 1,2 miliardy korun určených na financování platů pedagogů. Zdůraznili, že i v případě přijetí plánované reformy školství bude pro kraje klíčové zajištění jejího financování.


Celý text naleznete zde

7 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
7. června 2018 v 15:55  

Pánové a paní krajští na svoji pubertu zapomněli jak na smrt. Zcela se jim vykouřilo z pameti, že žactvo se v čase mění. Jejich motivace, píle, cílevědomost, soustavnost, ambicioznost, soustředění, spolehlivost, pracovitost, to vše nezůstává na bodu vyplnění testu z 11.5. v 8:15, ne, ne.

Možná kdyby si pánové a paní krajští ubalili jointa nebo otevřeli čůčo a zavzpomínali na svá nebo svých dětí pubertální léta, tak by se jim v pečlivě zastřižených makovicích rozsvítilo.

Unknown řekl(a)...
7. června 2018 v 16:14  

Žactvo se v čase mění, proto jistě bude možné dělat přijímací zkoušky i za rok, dva, deset...
Až jednou získám dost bodů.

poste.restante řekl(a)...
7. června 2018 v 20:19  

Žactvo se v čase mění,...
Jistěže. Například v USA už byl dokonce zaznamenán výskyt dalšího vývojového stádia člověka - homo novus. Jediný exemplář se jmenuje Sheldon Cooper.

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
7. června 2018 v 22:58  

Zase objev. Všichni dávno víme, jaká jsou ty přijímačky bez té laťky fraška. Navíc ve druhém kole se ani nedělají. Takže i kdyby laťka byla tak, je k ničemu. A pak je tu šedesátšestka o prostupnosti. Takže ta nenaplněná škola si stejně může přijmout koho chce. Srážka s realitou? Ne jen zbytečně vyhozené peníze a stresování dětí v pátých třídách. Žádné takové zkoušky ničemu nepomůžou. Počet míst na SŠ má být prostě a jednoduše redukován dle demografického vývoje a basta. A škola, která si udělá ostudu tím, že přijme kde koho, se musí časem dostat na černou listinu, její ředitel vyměněn, nebo prostě musí skončit..

Pavel Doležel řekl(a)...
8. června 2018 v 12:31  

Nápad to není úplně špatný, akorát pokud to má reálně mít nějaký smysl, tak to bude znamenat zrušení velkého počtu SŠ, resp. pokud by přijímačky byly jen na maturitních oborech, tak odklon škol od těchto oborů k oborům nematuritním (učňovským). A nebo se ta hranice dá tak nízká, že prolezou prakticky všichni. Vlk se nažere a koza zůstane prakticky celá, možná bez bradky.

Tajný Učitel řekl(a)...
8. června 2018 v 12:50  

Pane Nutzi, ano. A co když ta škola, co přijme kde koho, toho kde koho úspěšně připraví k maturitě. Pak dostane ředitel, ale i školník řád zlaté rákosky?

tyrjir řekl(a)...
8. června 2018 v 13:14  

Židká metla dobré dítky činí.
(staré české přísloví)

Zlatou metlu bych jim nedával pro její robustnost. :)))

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.