Andreas Schleicher: Světová třída. Jak budovat školský systém pro 21. století

čtvrtek 7. června 2018 ·

„Nikdo neví o školství ve světě tolik, co Andreas Schleicher. Tečka,“ píše Amanda Ripley, autorka knihy o vzdělávacím systému Nejchytřejší děti, která se stala bestsellerem. Ripley pokračuje: „Kniha Světová třída by měla být povinnou četbou pro politiky, reformátory školství a kohokoli, kdo chce mít představu o tom, jak se školy mají přizpůsobit modernímu světu.“ Anotace vydavatele knihu charakterizuje takto:


Andreas Schleicher (oecd.org)
Ve světě, kde se věci, které se lze snadno naučit a testovat, snadno digitalizují a automatizují, to budou naše představivost, naše vnímavost a náš smysl pro odpovědnost, které nám umožní využít možností 21. století a tvarovat svět k lepšímu. Školy zítřka školy budou muset pomáhat studentům, aby poznali sami sebe a s empatií spolupracovali s ostatními. Budou muset pomoci studentům rozvíjet silný smysl pro správné a špatné a citlivost vůči nárokům ostatních. Co to bude znamenat pro školy, aby to dokázaly?

Andreas Schleicher, iniciátor Programu OECD pro mezinárodní hodnocení studentů (PISA) a mezinárodní autorita pro vzdělávací politiku, sledoval vedoucí představitele ve více než 70 zemích světa v jejich úsilí navrhnout a realizovat politiky a postupy zaměřené na budoucnost vzdělávání. Zlepšení vzdělávání je sice mnohem jednodušší proklamovat než skutečně dosáhnout, v této knize ale Schleicher skutečně uvádí řadu úspěchů, ze kterých se můžeme poučit. Neznamená to ovšem kopírování toho, co dělají v jiných školách v jiných zemích, ale spíše rozvážný pohled na příklady dobré praxe v různých zemích, abychom pochopili, co funguje v jakém kontextu. Schleicher, který sám vystudoval fyziku, nabízí jedinečný pohled na reformu školství: přesvědčivě tvrdí, že to nemusí být spíše věda než umění.

Publikace v angličtině je ke stažení zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.