Filip Rožánek: Čeští politici mají velké potíže s chápáním textu

úterý 26. června 2018 ·

„Stačila jediná zpráva, aby čeští politici naplno předvedli, jak velké potíže mají s chápáním textu… Odborníci dlouhodobě upozorňují, že školy zahlcují děti spoustou nepotřebných dat, ale pracovat s informacemi je nenaučí. Když takoví studenti vyrostou, mají pak problém pochopit i jízdní řád. Nebo třeba projev německé kancléřky. A to vůbec nemluvě o tom, že se nikdo z těch vysokoškolsky vzdělaných politiků evidentně ani nepokusil pracovat s primárním pramenem, tedy německým originálem projevu,“ píše Filip Rožánek v Hospodářských novinách k projevu německé kancléřky Angely Merkelové u příležitosti Dne připomínky obětí útěku a vyhnání.


Filip Rožánek (linkedin.com)
Rožánek mimo jiné píše:

„Dnešní vzpomínka je vědomě věnována obětem útěku a vyhnání,“ podotkla Merkelová. „Protože naprostou většinu prchajících tvoří oběti. Němečtí vyhnanci a jejich rodiny dobře vědí, co tento pojem obnáší. Byli oběťmi, jež utrpěly hořké bezpráví. Nepodceňujeme ale příčinu a následky. Vyhnání a útěk Němců byly přímým důsledkem druhé světové války zahájené Německem a nevýslovných zločinů během nacistické diktatury. To ale nic nemění na tom, že vyhnání nemělo politické ani morální ospravedlnění.“ Poslední věta se u nás proměnila v titulky. Merkelová však pokračovala.

Kancléřka došla k tomu, že ať je počáteční příčina nuceného útěku jakákoliv, traumata utečenců jsou stále stejná. „Miliony lidí, zejména ženy, děti a staří, tehdy vyrazily na cestu do neznáma. Až dva miliony jich zemřely v důsledku vysídlení. Hladovění, vyčerpání, drancování a znásilnění často zanechaly celoživotní traumata. Nově příchozí ztratili téměř všechno: rodinu a přátele, práci a prestiž, domov i vlast.“ Popsala, že vyhnanci nebyli rozhodně v Německu automaticky vítáni a v poválečné době se země musela vyrovnat s prudkým nárůstem počtu obyvatel. Zvládla to. „Útěk se všemi svými aspekty a následky patří k německému a evropskému dědictví. Migrace a integrace jsou naléhavé problémy naší doby. Potřebujeme konstruktivní, humánní a evropské odpovědi. Je to jednodušší říct než udělat,“ uzavřela svou paralelu.

Ano, je jednodušší o věcech mluvit než je dělat. A je snadné ukazovat prstem na ty, kteří hledají odpovědi na nejsložitější otázky doby. Od českých politiků se jich nedočkáme, opět předvedli jen povrchní prskání. Angela Merkelová není bez chyby, ale politicky je podstatně dál než ti, kteří na ni teď štěkají.

Text naleznete zde

5 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
26. června 2018 v 10:22  

Kancléřka Angela Merkelová je v tak obtížné situaci, že se nelze divit tomu, že v některých věcech očividně chybuje.

tyrjir řekl(a)...
26. června 2018 v 11:16  

Jan Hamáček 21.6.2018: Je lepší se koukat do budoucnosti. Hrůzy druhé světové války nelze vnímat izolovaně. Kancléřka Merkelová si svá slova mohla odpustit.

https://mobile.twitter.com/jhamacek/status/1009678686071742464

Souhlasím. Omletou frázi s tzv. čtenářskou gramotností (chápáním textu) si mohl odpustit i pan Rožánek.

Nowak řekl(a)...
26. června 2018 v 16:46  

Kancléřka si svá slova mohla odpustit? - Němci si mohli vůbec odpustit Den připomínky obětí útěku a vyhnání a prostě poctivě pracovat.

mirek vaněk řekl(a)...
27. června 2018 v 7:26  

Pan Rožánek má také potíže s chápáním textu. jinak by pochopil nesmyslnost fráze: "Odborníci dlouhodobě upozorňují, že školy zahlcují děti spoustou nepotřebných dat, ale pracovat s informacemi je nenaučí. Když takoví studenti vyrostou, mají pak problém pochopit i jízdní řád."

Ti tzv. odborníci vůbec netuší, jak to ve školách vypadá. Jsou to političtí aktivisté či lobisté za své podnikatelské zájmy. Děti, zahlcené spoustou nepotřebných dat chápali před 30 lety jízdní řád a pracovali s ním už na ZŠ. Ne až v dospělosti. Dnes se o zahlcenosti nedá vůbec mluvit. Děti neznají ani ta potřebná data.

Pavel Doležel řekl(a)...
29. června 2018 v 13:07  

Jestli oni si kolegové Němci neměli především tak trochu odpustit tu druhou světovou válku, genocidu celých národů, masové vraždy a také Lidice a Ležáky kluci ušatí.

Kdyby se soudružka Merkelová věnovala oboru, který vystudovala, mohlo z ní i něco být.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.