Vztah deprese a vzdělání, nejběžněji používané testy a další témata v novém Přehledu zahraničních zajímavostí ČŠI

pondělí 7. května 2018 ·

„Z vyhodnocení rozsáhlých statistických dat, získaných v zemích OECD, zcela zřetelně vyplývá, že existuje velmi významný vztah mezi dosaženým vzděláním a sklonem k depresivním stavům jedinců. Takřka ve všech sledovaných společenstvích byl zaznamenán častější výskyt depresí u jedinců s nižším vzděláním, než je tomu naopak u osob se vzděláním vyšším... Vzhledem k tomu, že předpoklady vzniku depresí jakožto duševnímu onemocnění mají svůj počátek v dětství nebo v dospívání, měli by být závěry uvedené studie využívány jako součást argumentace žákům a studentům pro zvýšení jejich motivace k dokončení jednotlivých vzdělávacích stupňů a úspěšný přechod do pracovního procesu,“ cituje nový Přehled informací a zajímavostí ze zahraničí studii ze sborníku Education in Focus 60.


Dalším tématem jsou například testy:

Čtyři nejběžnější typy testů, které učitelé používají (a proč)

Autorka analýzy shrnuje základní testovací formy a ukazuje, kdy a pro koho jsou tyto typy nástrojů měření vhodné – pro učitele, žáky, hodnotitele škol, rodiče a další zainteresované strany. Jako matka dětí školou povinných se zamýšlí i nad tím, jakým přínosem jsou jednotlivé typy testů pro rodiče. Za základní typy považuje diagnostické testování (Diagnostic Testing), využívané pro „diagnózu“ znalostí a dovedností, jimiž žáci disponují, dále formativní hodnocení (Formative Assessments), které je spíše přirozenou součástí vyučovacího procesu, neboť měří znalosti žáka při vyučovací hodině a jeho výsledky nemají velký dopad na klasifikaci slouží učiteli k tomu, aby věděl, ke které látce se má ještě vrátit a které skupiny žáků potřebují pomoc navíc. Srovnávací či prozatímní testování (Benchmark or Interim Testing) je využíváno průběžně k prověření, zdali žáci zvládli danou jednotku učiva. Sumativní hodnocení (Summative Assessments) jsou uplatňována na konci školního roku pro kontrolu osvojeného učiva. Vyvážené použití výsledků všech typů testů dává rodiči možnost sledovat úspěšnost dítěte ve škole. Získané informace mohou rovněž posloužit k tomu, na co se má rodič zaměřit při pomoci s domácími úkoly.

Celý přehled je ke stažení zde

1 komentářů:

Nowak řekl(a)...
7. května 2018 v 15:45  

Vztah deprese-vzdělání:
Jesliže statistika potvrzuje, že existuje "velmi významný vztah" mezi depresi a dosaženým vzděláním, tak to vůbec ještě neznamená, že tento vztah je příčina-důsledek.Takže když někoho se sklonem k depresi donutíme dokončit školu, tak ho tím od deprese nejspíš neuchráníme.
Není to spíš takto: Psychické potíže v dětství a dospívání vedou k menší úspěšnosti ve vzdělávání a zároveň k častější depresi. Mladý člověk se skrytou deepresí opustí školu a teprve po létech jde k doktorovi a stane se identifikovaným pacientem.


Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.