Václav Trojan k plánu MŠMT na zvýšení počtu učitelů: To není plán, to je fikce

úterý 1. května 2018 ·

Ministerstvo školství plánuje, že během tří let se podaří zvýšit počet učitelů v regionálním školství o cca 10%, tedy o zhruba 9 300. Česká škola se obrátila na učitele i teoretiky s anketními otázkami:
1) Považujete ten plán za realistický?
2) Co by se muselo stát, aby se naplnil?
3) Potřebuje české školství takové navýšení počtu učitelů?
Jako první odpovídá Václav Trojan, vedoucí katedry Centrum školského managementu Pedagogické fakulty UK


Václav Trojan (facebook.com)
Václav Trojan:

1) to není plán, to je fikce. Článek se neopírá o relevantní údaje a skutečnou situaci v terénu (chybí údaje o počtu absolventů fakult vzdělávajících učitele). Již nyní v řadě regionů musí ředitelé škol zaměstnat kohokoli, kdo do školy přijde. V kontextu stárnoucích sborů jde o časovanou bombu.

2) zajištění dostatečného množství absolventů ochotných nastoupit do škol

3) nejsou data pro odpověď, řešit problémy školství nárůstem počtu učitelů je plácnutím do vody

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
2. května 2018 v 7:16  

Na mně se sice nikdo neobrátil,ale z pohledu učitele.
1) Je to fantazie a slib, kterým nikoho nezarmoutí, ale který nesplní. V současné situaci průmyslu ani když sníží požadavky na vzdělání učitelů. Protože firmy nemají zaměstnance a kdo se nebojí práce, práci najde méně náročnou a lépe placenou. Učitelů spíš ubude. Spousta je před penzí, hodně na pokraji vyhoření a na fakultách pro některé aprobace studentů co by na obou rukách napočítal za celou ČR.
2) Museli by učitelům zaplatit jejich práci. Přestat dehonestovat učitelské povolání a opravdu řešit problémy ve školství. K tomu jsou třeba kvalitní nezkreslené a nezávislé informace a lidé, kteří problematice rozumí. A spousta peněz!!!
3) Ano. Odstranit přetíženost některých učitelů. Řada schopných učitelů je zahlcena funkcemi a administrativou. Nejhůř jsou na tom výchovní poradci. Na učilištích mají desítky klientů o které se musí starat a spoustu výchovných komisí. Třídní učitelé mají řešit spousty problémů na které nemají čas. Učitelé maturitních předmětů doučují do roztrhání těla.
Záleží samozřejmě na typu školy.
Nárůst administrativy řešit administrativním pracovníkem. A zkvalitnit softwarovou podporu - doba, kterou učitel stráví nad elektronickou třídní knihou je násobně větší než svého času u papírové třídní knihy. Atd. Chce to relevantní data, které raději nikdo z odpovědných nechce získat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.