Počet učitelů se zvýší o deset procent do tří let, tvrdí ministerstvo školství. Lákat je chce na vyšší platy

úterý 1. května 2018 ·

Počet učitelů ve školách by podle ministerstva školství v nadcházejících třech letech mohl narůst asi o deset procent. V roce 2021 by ve školách, které zřizuje obec nebo kraj, mohlo podle ministerstva být asi 102 300 pedagogů, což je o 9300 víc než loni. Informuje ČTK.


Vyplývá to z odůvodnění návrhu nařízení vlády k zavedení nového financování regionálního školství, které bude platit od příštího roku. Materiál ministerstvo zveřejnilo na webu v systému připravované legislativy.

Jak rychle bude učitelů přibývat každý rok, není jasné. Ředitelé škol si v současnosti naopak stěžují na to, že je pedagogů nedostatek. Úřad nicméně počítá s tím, že nové financování bude školy motivovat k výuce v menších skupinách dětí, což vyvolá větší poptávku po učitelích. Nárůst jejich počtu pak zároveň zvýší náklady na jejich odměňování.

Navyšováním platů chce ministerstvo do škol nalákat nové absolventy pedagogických fakult, kteří se často uplatňují i mimo učitelskou profesi. Čím dál víc pedagogů přitom odchází do důchodu. Podle průzkumu, který úřad udělal v roce 2015, měli ředitelé potíže sehnat zejména pedagogy pro mateřské školy, 1. stupeň a na výuku angličtiny, fyziky, informatiky či matematiky. Nový průzkum plánuje ministerstvo letos.

Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
1. května 2018 v 13:38  

Aby se místo toho nezvýšily úvazky těm stávajícím...

Unknown řekl(a)...
1. května 2018 v 14:02  

zvýšit úvazky,100% aprobovanost a peníze za odučenou hodinu tudy vede cesta j 50ti tisícovým platům

mirek vaněk řekl(a)...
2. května 2018 v 8:01  

Ano. Ale v tom případě tak, jak by to mělo být. Na 1 odučenou hodinu 1 hodina na přípravy. opravy písemek, třídnictví, dozory aj. ať dělají jiní placení zaměstnanci.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.