Přírodní vědy nejsou nuda, učí žáky pojízdná laboratoř. Autobus objíždí Česko s chemickými pokusy

středa 9. května 2018 ·

Od jara už navštívil řadu mateřských, základních i středních škol po celém Česku autobus, ve kterém si žáci mohou vyzkoušet různé chemické a fyzikální pokusy. Mobilní učebnu nazvanou EDUbus provozuje skupina učitelů. Chtějí žáky i rodiče motivovat k hlubšímu poznávání přírodních a technických věd a na příkladech z každodenního života ukázat, že tyto obory vůbec nejsou nudné. Reportáž přináší Aktuálně.cz.


David Bílek (eduteam.cz)
"Hledali jsme cestu, jak motivovat žáky a učitele, ale naráželi jsme na to, že jsme s sebou nosili čím dál víc pomůcek," říká David Bílek, ředitel centra celoživotního vzdělávání Eduteam. A tak zakoupil starší autobus, učitelé ho rozebrali a znovu postavili díky specializované firmě z Vysokého Mýta.

Děti mají v EDUbusu poznávat nejen nové technologie, ale i fyzicky pracovat. Používají běžné řemeslnické nářadí. Pro děti z mateřských škol lektoři naopak připravují jednoduché mozaiky, skládačky a stavebnice. U žáků prvního stupně se aktivity rozvíjejí podle navštěvovaného ročníku a doplňují krátkými výukovými videi a animacemi, v závěru pak lektoři doporučují další náměty pro práci doma s rodiči nebo ve škole.

Starším žákům a středoškolákům dávají lektoři otázky a úkoly, aby museli zapojovat hlavu, ruce i své zkušenosti. Učitelé chtějí, aby studenti nebyli jen konzumenty techniky, ale dokázali si udělat představu o základních principech, na nichž stojí svět.

Technologický svět 21. století podle Havlíka českému školství uniká. Ve vzdělávání navíc chybí praktická zkušenost, protože školy málo spolupracují s firmami. "Cílem projektu je spojit tyto dva oddělené světy, protože oba jsou nedílnou součástí ekonomiky," říká.

S pojízdnou laboratoří chtějí učitelé navštěvovat zejména menší města, kde školy nemají moderní technické vybavení. Mnohdy z finančních důvodů nebo kvůli rychlému zastarávání technologií, někdy i vinou obav z neznámého.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

jir řekl(a)...
9. května 2018 v 9:49  

To je sice pěkné, ale smutné.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.