Nechceme sliby, ale závazný plán zvyšování mezd, tvrdí zástupci učitelů

pondělí 28. května 2018 ·

Politici by měli přijmout místo slibů závazný a kontrolovatelný plán na zvyšování platů pedagogů. Více peněz by mělo jít nejen na tarifní platy, ale i na osobní ohodnocení, školy by rovněž neměly být zatěžovány byrokracií. Představitelé učitelských organizací na to v pondělí apelovali při veřejném slyšení v Senátu k odborářské petici za kvalitní podmínky ve vzdělávání. Informuje ČTK.



„Učitelé potřebují peníze, podporu a svobodu,” konstatovala Gabriela Hrušková za uskupení Učitelská platforma. Podle ní učitelé nevěří slibům o navyšování platů. „Chceme záruky a jasný kontrolovatelný plán, že do roku 2020 by průměrný plat pedagoga měl dosahovat 130 procent průměrné mzdy ve státě,” dodala.

Ministerstvo školství bude pro příští rok usilovat o navýšení svého rozpočtu zhruba o 30 miliard korun. Peníze chce využít na změny financování regionálního školství, pro vysoké školy i na růst výdělků. Podle plánu by se od ledna měly zvýšit učitelům platové tarify o deset procent, uvedl po nedávném jednání tripartity ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) sumu zatím nepřislíbila. Parlament by měl proto Plagu podle jeho předchůdkyně Kateřiny Valachové (ČSSD) podpořit v tom, aby plánované peníze získal.

Slíbené navýšení učitelských platů je podle předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové minimem, ale nezaručí nutnou generační obměnu učitelů, z nichž většina je starší 55 let. Polovina absolventů pedagogických fakult dává mimo jiné kvůli nízkým platům ve školství přednost soukromému sektoru.

Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
29. května 2018 v 9:22  

Tohoto veřejného slyšení v Senátu jsem se rovněž zúčastnil a krátce jsem vystoupil v diskuzi s informací, že Pedagogická komora společně s poslanci připravila návrh na zvýšení příplatků za třídnictví a specializované činnosti na 2 500 až 3 500 Kč měsíčně, který minulý týden projednala vláda a v červnu o něm bude hlasovat Poslanecká sněmovna v prvním čtení.

Bohužel web Česká škola odmítl tuto informaci zveřejnit, proto ji vkládám alespoň sem...

Pedagogická komora usiluje o vyšší příplatky pro třídní učitele
http://www.pedagogicka-komora.cz/2018/05/pedagogicka-komora-usiluje-o-vyssi.html

AKTUÁLNÍ TÉMA: Vyšší příplatky pro třídní učitele
http://www.pedagogicka-komora.cz/2018/05/aktualni-tema-vyssi-priplatky-pro.html

Michal Komárek řekl(a)...
29. května 2018 v 13:33  

Pane Sárközi, nemaťte diskutující ohledně redakční práce České školy. Vyměnili jsme si na toto téma emaily, já jsem Vám vysvětlil, proč zatím tuto informaci nepovažuji za aktuální. Ostatně: Mám pocit, že někdy přeceňujete váhu spolku Pedagogická komora a máte za to, že média jsou téměř povinna zveřejnit každou vaši tiskovou zprávu. Nebo, že když tak neučiní, dělají velkou chybu... Česká škola nepovažuje každou tiskovou zprávu spolku Pedagogická komora za text, který je třeba zveřejnit. Alespoň zatím. Třeba budete vydávat tiskové zprávy lepší a závažnější. Hezký den!

Radek Sárközi řekl(a)...
29. května 2018 v 16:41  

Chtěl jsem, aby byli čtenáři České školy informováni, že její šéfredaktor nepovažuje za hodnou zveřejnění informaci, když největší školský spolek v České republice Pedagogická komora připraví novelu zákona včetně důvodové zprávy, domluví pro ni podporu v Poslanecké sněmovně i Senátu a tuto změnu podpoří MŠMT i Svaz průmyslu a obchodu. Argumentace, že nejde o aktuální informaci, když ji zrovna projednala vláda a dala k návrhu neutrální stanovisko, což nebývá u poslaneckých návrhů zvykem (většinou je vláda odmítá), považuji za naprosto scestnou.

Čtenáři České školy se tudíž kvůli této neopodstatněné cenzuře vůbec nedozvěděli, že Pedagogická komora navrhuje zvýšit příplatek za specializované činnosti na 2 500 až 3 500 Kč měsíčně a vytvořit nový příplatek pro třídní učitele ve výši 2 500 až 3 5000 Kč měsíčně a že se o tomto návrhu bude hlasovat na konci června v prvním čtení.

Pročtěte si prosím články z poslední doby na České škole a dejte mi jako její čtenáři vědět, zda vnímáte tuto nezveřejněnou zprávu jako neaktuální či nedůležitou a nezajímavou pro zveřejnění na České škole. Zkusím se na totéž zeptat vydavatele České školy...

Michal Komárek řekl(a)...
29. května 2018 v 17:29  

Pane Sárközi, argumenty, které jsem uvedl v emailu nadále považuji za podstatné: Tato vláda velice brzy skončí, brát příliš vážně, co říká, není na místě, podstatné bude hlasování ve sněmovně, a tehdy bude o něm ČŠ informovat, včetně role Spolku PK... Vaše nepřesná a emotivní kritika redakční práce ČŠ sem do diskuse nepatří. Můj email máte, na vydavatele se samozřejmě obrátit můžete. Hezký den!

Petr řekl(a)...
29. května 2018 v 18:25  

Pane Sárközi, připadá mi, že vám to už maličko leze na mozek. Jakože když jste vymyslel Pedagogickou komoru, abyste zablokoval kariérní řád, to jsem tak nějak ještě chápal. Ale že jste posléze uvěřil svým vlastním šalbám, že je Pedagogická komora něco víc, to mi přijde lehce na pováženou. Víte, když někdo opravdu něco znamená, nedožaduje se novinářů, aby o něm psali :-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.